"Spoštovani plenum, komisarka, Minister!

Danes drugič v tej stavbi, hramu evropske demokracije, govorimo o skrhani demokraciji v Sloveniji. Marca smo govorili o političnem vmešavanju v svobodne medije. Dejstvo, da že drugič govorimo o Sloveniji, potrjuje, da je nekaj v državi resno narobe. To obžalujem. Ne želim, da te razprave izzvenijo kot kritika Slovenije, njenih ljudi. To, kar je povod teh razprav, je kritika slovenske vlade pod vodstvom Janeza Janše.

Evropsko politiko so večkrat razburile provokacije premiera, nazadnje, ko je zavrnil srečanje z evropsko parlamentarno delegacijo in se pozneje z nekaterimi spustil v besedni boj na Twitterju. Odzivi so bili ogorčeni. Ogorčeni so bili evropski odzivi na nedopustno finančno izčrpavanje Slovenske tiskovne agencije in zavlačevanje imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev. Pozdravljam, da so evropske institucije zahtevale od slovenske vlade, naj izpolnjuje zakonske obveznosti. Danes smo končno dobili delegirana tožilca iz Slovenije. Želim, da bosta tožilca sposobna brez očitkov o pristranosti obravnavati zadeve, in brez poskusov slovenske vlade, ki so danes - kot se zdi že na mizi - da ju odpokliče. Slovenska vlada se namreč eno leto z njunim imenovanjem ni strinjala. Pred dnevi ju je imenovala začasno. Kolegij evropskega javnega tožilstva pa ju je danes imenoval za poln pet letni mandat.

Tovrstne kršitve evropske zakonodaje v Sloveniji, tudi v primeru STA, bodo žal pustile slab pečat na sicer solidnem delu slovenske administracije v času predsedovanja Slovenije na čelu Sveta Unije. Spremljanje držav, v katerih je stanje demokracije zaskrbljujoče, je ključno, da zavarujemo naše skupne vrednote: človekovo dostojanstvo, svobodo, demokracijo, enakost, pravno državo, človekove pravice. In na nas kolegi je, da skupnim vrednotam ostajamo zvesti in vedno ukrepamo, če so te kršene. S tem zavarujemo ljudi!

Hvala."