"Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić pričakuje, da bo pristopno pogodbo Hrvaške k EU do poletja ratificiralo 13 držav. Slovenije ob tem ni omenila, smo se pa ob robu zasedanja s predstavniki vlade in hrvaškimi parlamentarci večkrat dotaknili vprašanja Ljubljanske banke," je povedala Tanja Fajon.

Potem ko naj bi hrvaška vlada prejšnji četrtek sprejela sklepe, ki podpirajo tožbe Zagrebške banke in Privredne banke Zagreb proti Ljubljanski banki in Novi ljubljanski banki, je slovenska stran zahtevala dodatna pojasnila. "Ta tema se je pojavila v medijih in se ji v pogovorih ob robu zasedanja z najvišjimi predstavniki države ni bilo mogoče izogniti. Predsednik Ivo Josipović je dejal, da problemi so in da moramo najti mehanizme, da jih rešimo. Zaradi tega ne bi smeli ustavljati integracije. Da bodo skušali spoštovati vse dogovore, tudi prejšnjih vlad, pa je zatrdil podpredsednik hrvaške vlade Neven Mimica," je povzela Tanja Fajon, sicer podpredsednica odbora EU Hrvaška.

Skupni parlamentarni odbor je sicer v skupni izjavi pozdravil hrvaška prizadevanja za dobrososedske odnose, prenašanje izkušenj državam v regiji, spodbujanje evropskih vrednot in sprave. Poudaril je, da je regionalno sodelovanje poglavitno za nadaljnji razvoj miru, stabilnosti in blagostanja in približevanje držav Zahodnega Balkana k EU.