“Obisk Bolgarije in ogled terena ob meji je bil nedvomno izjemno koristen. Brez podpore Frontexa z opremo, ljudmi in znanjem, bi Bolgarija težko upravljala z zunanjo mejo EU. Pristojni organi si prizadevajo, da na meji z EU zagotavljajo varnost, a v pogovorih z nevladnimi organizacijami in Visokim komisariatom ZN za begunce smo slišali veliko skrbi na račun nečloveškega ravnanja z nezakonitimi migranti, nasilja, ki ga nad njimi izvajajajo pristojni bolgarski uslužbenci, prisilnega vračanja na turško ozemlje in razmer v pripornem centru. Vse to ob dejstvu, da je Bolgarija mejo s Turčijo ogradila z 236 km dolgo dvojno žičnato ograjo, sproža dvome o zagotavljanju temeljnih pravic. Na to smo opozorili tudi notranjega ministra Radeva, ki v prvi polovici tega leta z bolgarsko vlado predseduje EU”, je pojasnila poslanka Fajonova.
 
Tanja Fajon je sicer vnovič izrazila polno podporo vstopi Bolgarije v Schengen in kot poročevalka EP o prenovi Schengenskega mejnega zakonika zagotovila, da bo storila vse za ohranitev svobode gibanja v schengenskem prostoru in odpravo nadzora na notranjih mejah v EU. 
 
“Za to si že prizadevamo skupaj s pristojnimi v Sloveniji. Bolgarskega ministra sem zato pozvala, naj med predsedovanjem Bolgarije EU zagotovi, da bo Schengen ostal prostor svobode in simbol evropskega povezovanja in da bodo evropske vlade  zbrale pogum za vzpostavitev delujoče evropske skupne migracijske in azilne politike, ki bo obenem solidarna in humana,” je dodala poslanka. 
 
Tanja Fajon se bo sicer o omenjenih temah ta petek v Ljubljani pogovarjala tudi z ministrico za notranje zadeve mag. Vesno Györkös Žnidar.