Podpisniki poziva Tanja Fajon, Milan Brglez, Klemen Grošelj, Irena Joveva in Ljudmila Novak so predstavnikom vlade zapisali:

»Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je 9. marca 2020 v Bruslju pozvala države članice EU k pomoči otrokom brez spremstva (gre za do 1600 otrok iz Sirije), ki so obtičali na grških otokih. Pet članic - Francija, Portugalska, Luksemburg, Finska in Nemčija - je še isti dan napovedalo svojo solidarno pomoč - sprejem otrok. To pripravljenost je kasneje izrazilo še nekaj članic, med njimi tudi sosednja Hrvaška, ne pa tudi Slovenija.  

V Evropskem parlamentu smo že večkrat pozvali k evakuaciji otrok, Odbor za notranje zadeve, pravosodje in državljanske svoboščine je o razmerah v Grčiji in na turški meji nazadnje opravil tudi razpravo na daljavo, predsednik odbora Juan Lopez Aguilar pa je že sredi meseca pozval evropskega komisarja Janeza Lenarčiča k ukrepanju. Poudarjamo, da gre za skupno odgovornost. Samo skupaj lahko poskrbimo za učinkovitejše upravljanje z migracijami, zaščiti najranljivejših skupin ter preprečimo novo človeško tragedijo, tokrat na plečih najmlajših.   

Zavedamo se, da so trenutni čas in ukrepi v njem podrejeni spopadanju z epidemijo COVID-19, dejstvo pa je, da bomo to epidemijo uspešno in z združenimi močmi zagotovo premagali, otroci pa bodo ostali  - prepuščeni najstrašnejši usodi. Zato predstavnike slovenske vlade pozivamo, da se v duhu solidarnosti in kot demokratična država z visokimi standardi skrbi za skupnost in spoštovanja človekovih pravic pridružimo pobudi in omenjenim državam pri pomoči in sprejemu otrok, tej najranljivejši skupini človeške družbe.    

Na slovenskem Ministrstvu za notranje zadeve so 9. marca sicer pojasnili, da niso prejeli uradne prošnje za sprejem otrok in da vlada o tem niti ne more odločati, ker opravlja le tekoče posle. Danes je situacija drugačna. Imamo polno delujočo vlado, ki je sposobna ne le odgovarjati na človekoljubne pobude (neodvisno od stopnje uradnosti), temveč jih tudi dajati in biti vodilni zgled.      

Zato predstavnike vlade RS prosimo, da to pobudo za pomoč otrokom brez spremstva in hudo bolnim uvrstijo visoko na svojo agendo in razmislijo o konkretnih spremljajočih ukrepih, tudi inovativnih, za njeno izvedbo. S tem dejanjem bo Slovenija poleg konkretne pomoči, za katero smo prepričani, da bo med našimi državljani pozitivno sprejeta, dokazala mednarodni skupnosti, da je ugledna in zaupanja vredna država.

Lepo vas pozdravljamo, ostanite zdravi!«   

 

FOTO: Evropski parlament