Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD), koordinatorica odbora CRIM za skupino S&D, je ob razpravi poudarila: "Pred nami je dobro in uravnoteženo poročilo, ki je plod trdega večmesečnega dela, zaslišanj, študij, mnenj, zasedanj in razprav. Mafija danes ni več italijanski fenomen, s svojimi lovkami se, še posebej v času krize, po vsej Evropi ovija okoli finančnih virov nezakonitega dobička. Še posebej me veseli, da smo se  zavzeli tudi za najranljivejše skupine ljudi, žrtve organiziranega kriminala in trgovine z ljudmi ter za uporabo zaplenjenega premoženja v socialne namene. Kriminalne združbe vsako leto na račun sodobne oblike suženjstva zaslužijo 25 milijard evrov.

Begunci in nezakoniti pribežniki ne uživajo nobenih pravic oziroma so jim te zelo omejene, zaradi svojega nezakonitega položaja pa so najbolj ranljivi in zato pogosto izkoriščani in diskriminirani. Gospodarska in socialna kriza, nemiri in nasilje so spodbudili nove vale migrantov, ki v želji po boljšem življenju in delu bežijo v Evropo. Žal pa v številnih primerih postanejo žrtve izkoriščanja in živijo v nečloveških razmerah. Temu fenomenu smo v primeru tuje delovne sile priča tudi v Sloveniji.

Evropa je zamudila že vse vlake, ko gre za vprašanje reševanja pribežnikov. Ukrepati mora nemudoma in skupaj v duhu solidarnosti, saj sicer tvega še več človeških katastrof, kot se je zgodila na Lampedusi. Ne moremo si privoščiti, da Sredozemlje postane pokopališče življenj in idej Evrope.

Pobude in priporočila za ukrepanje vsebujejo med drugim poziv k oblikovanju skupne definicije organiziranega kriminala. Te prvič v Evropskem parlamentu pozivajo tudi k boju proti mafijskemu kriminalu, vključno z bojem proti eko-mafiji, k uvedbi standardnih vseevropskih pravil o varstvu prič in žvižgačev ter čimprejšnjem začetku delovanja urada evropskega javnega tožilstva, ki bo imel pristojnost čezmejnega preiskovanja in sodnega pregona v primerih zlorabe evropskih sredstev."Do posnetka razprave je mogoče dostopati na povezavi.

Evropski parlament bo sicer o poročilu glasoval jutri, v sredo 23. oktobra.