"V Evropski uniji v javnem sektorju beležimo vsaj 20 milijonov primerov drobne korupcije in očitno je, da ima ta fenomen nalezljiv vpliv tudi na javno administracijo v državah članicah, ki so odgovorne za upravljanje s sredstvi Evropske unije in drugimi finančnimi interesi. Evropski pristop v boju proti organiziranemu kriminalu, korupciji in pranju denarja mora temeljiti na tesnejšem pravosodnem in policijskem sodelovanju na evropski in mednarodni ravni. V poročilu se med drugim zavzemamo za učinkovitejšo in na korupcijo odporno javno administracijo, za bolj poštene poslovne prakse, večjo transparentnost v bančnem sistemu, nove tehnologije v borbi proti organiziranemu kriminalu in jamstvu, da se kriminal ne izplača," je ob glasovanju dejala govornica in koordinatorka skupine S&D za borbo proti korupciji, organiziranemu kriminalu in pranju denarja evropska poslanka Tanja Fajon (SD/S&D).

"Očitno je, da so pravni sistemi v naših državah članicah Evropske unije neučinkoviti in počasni, predvsem pa, da ne uživajo zaupanja naših državljanov. Finančna kriza organiziranim kriminalnim mrežam odpira priložnosti za še večji dobiček. Če bi le del ukradenega denarja investirali v ustvarjanje delovnih mest, bi že zdavnaj premagali krizo," je dejala Fajonova.

Fajonova je opozorila, da korupcija močno zmanjšuje zaupanje v institucije. Zato za posameznike, obsojene korupcije, predlagamo vsaj 5-letno prepoved kandidiranja in opravljanja javnih funkcij na vseh ravneh, ob tem pa še večjo transparentnost financiranja političnih strank, vzpostavitev črnih seznamov podjetij, vpletenih v korupcijo, in odpravo bančnih skrivnosti. "Le s strogimi ukrepi bomo ohranili naše države demokratične, pravne in socialne in ponovno začeli graditi izgubljeno zaupanje naših državljanov," je poudarila poslanka.

Posebni odbor CRIM je od začetka svojega poldrugo leto dolgega mandata opravil okoli 15 zasedanj in deset javnih zaslišanj, poslušal okoli 90 strokovnjakov, obiskal sedeže pristojnih institucij v številnih državah v in zunaj Evropske unije. Svoje delo bo s končnimi priporočili Svetu EU in Evropski komisiji zaključil septembra letos.

Govor Tanje Fajon na razpravo o poročilo