Podprli so tudi njeno poročilo o prihodnji skupni vizumski politiki EU, o katerem je tekla živahna razprava in v kateri je Tanja Fajon opozorila: "Skupna vizumska politika EU mora postati bolj pregledna in poštena. Postopke za odpravo in dodeljevanje vizumov moramo poenostaviti in poenotiti. Ne sme biti dvojnih meril, prevlade političnih ali kapitalskih interesov posameznih držav. Odločamo  o usodi ljudi. Svoboda potovanja je temeljna človekova pravica in moramo jo zavarovati.

V zadnjem času smo sprejeli pomembne odločitve. Vesela sem, da odpravljamo vizume za 16 pacifiških in karibskih otokov ter Peru, Kolumbijo in Združene arabske emirate, sicer  z določenimi varovalkami, kot tudi za Moldavijo. A dela je še veliko. Omogočiti moramo odpravo vizumov za Kosovo. V Ukrajini poenostavljeni postopki dodeljevanja vizumov ne delujejo, kot bi morali. Izboljšave postopkov so posebej pomembne za mlade znanstvenike, študente, raziskovalce. Vesela sem, da smo se v Evropskem parlamentu strinjali tudi o pozivu Evropski komisiji, naj pripravi predlog za odpravo vizumov za Ukrajino. To je pravi odgovor na pozive državljanov, ki so umirali pod evropskimi zastavami.

V resoluciji države članice Evropske unije pozivamo, da se potencialnim prebežnikom zaradi nasilja, vojn in revščine humanitarni vizumi začnejo izdajati že v državah izvora. S tem bi zmanjšali nepredvidljiva tveganja, ki so jim izpostavljeni  ljudje, ki se podajajo na pot v  Evropo z upanjem v boljše življenje.

Vizumska politika Evropske unije je tisto najbolj otipljivo, kar lahko ponudimo ljudem in moramo biti nanjo ponosni. Ne smemo dovoliti, da bi naraščajoča populistična in nacionalistična retorika ta privilegij ogrozila. Prihodnost te politike je ključna za prihodnost združene in močne Evrope," je zaključila Fajonova.

 

(Vir fotografije:www.trm.md)