Poslanci menijo, da je odločitev diskriminatorna in nezakonita, saj v veljavnih pogodbah med Švico in Evropsko unijo ni pravne osnove za takšno razlikovanje na podlagi državljanstva. Švicarski vladi so poslali poziv, naj še enkrat premisli svojo odločitev.

 Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je v razpravi med drugim povedala:" V Sloveniji, moji državi, obžalujemo odločitev Švice o uvedbi omejitev za priseljevanje državljanov iz osmih članic unije. Ukrep je diskriminatoren in žalosten za državo z dolgo demokratično tradicijo. Razlogi niso upravičeni. Razmere na trgu dela in število prišlekov iz Evropske Unije tega ne upravičujejo. Ukrep švicarske vlade ni bil potreben in je v nasprotju s tem, na kar je Švica pristala. Svoboda gibanja je glavni steber za gradnjo evropskega povezovanja. Vsi državljani EU imamo enake pravice. Ne smemo dovoliti ustrahovanja Evropejcev!"

 Poslanci so v resoluciji tudi zapisali, da bi morali namesto omejevalnih ukrepov več energije nameniti pripravi ustreznejšega, učinkovitejšega in bolj prožnega sistema sodelovanja, ki bi spodbujal prosti pretok oseb. Evropsko komisijo so pozvali, da ob prvi priložnosti opozori švicarske oblasti na problematiko in zadevo uvrsti na dnevni red naslednjega sestanka skupnega odbora.

 "Pričakujem, da bo švicarska vlada svojo odločitev še enkrat temeljito premislila. Če ne, pričakujem jasne ukrepe Evropske komisije. Zakaj ne odpoved drugih pogodb s Švico na notranjem trgu," je še ostro zaključila svoj minutni govor poslanka Tanja Fajon.