Evropski parlament je z veliko večino podprl Poročilo o boju proti davčnim goljufijam, utajam in davčnim oazam, v katerem poziva Evropsko komisijo in države članice k ostrejšemu boju proti tovrstni obliki kriminala. Obsežno poročilo predlaga konkretne ukrepe in priporočila, poziva k obdavčitvi obresti ter transparentnosti poslovanja multinacionalk.

 

"Nesprejemljivo je, da Avstrija in Luksemburg, državi članici EU, še vedno ne želita razkriti informacij o bančnih računih. Nujno je potrebno zagotoviti, da bodo zlasti velika podjetja dosledno plačevala davke ter razkrila informacije o plačilu le-teh v vseh državah, kjer poslujejo in ne da svoja davčna bremena prenašajo na delavce in gospodinjstva z nizkimi dohodki", je povedala Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD).

 

Tovrstna izogibanje plačevanja davkov ter davčne utaje gredo na izpad davčnih prihodkov držav, katerih vlade so nato prisiljene v grobe reze sredstev za javne storitve, zlasti na račun najbolj ranljivih državljanov.

 

"Boj proti davčnim utajam in goljufijam je dandanes močno povezan s pregonom organiziranega kriminala, saj se kriminalne združbe pogosto ukvarjajo z aktivnostmi, ko so povezane z korupcijo in pranjem denarja, med njimi z davčnim kriminalom. Tovrstne oblike kriminala se pojavljajo v vedno bolj zapletenih oblikah, ki jih je težko izslediti zaradi novih tehnologij in znanj, izkoriščajo med drugim prirejanje izidov na športnih dogodkih ter se poslužujejo zakonitih in nezakonitih stavniških mrež", je še dodala Fajonova, sicer koordinatorica odbora CRIM pri skupin S&D. 

 

Skupina Socialistov in Demokratov v Evropskem Parlamentu se že od začetka krize zavzema za tovrstne ukrepe in ima zelo jasno predstavo o Evropi, drugačno kot je predstava nemške kanclerke Angele Merkel.

 

"Imamo 30 konkretnih ukrepov, ampak evropske vlade nas ne poslušajo, saj v zaključke vrha niso uvrstile niti 10 odstotkov naših predlogov. Očitno nimajo resničnih ambicij, da bi ustavile odtekanje denarja iz rok evropskih davkoplačevalcev. Razloge za nezaupanje evropskih državljanov v institucije in politiko gre iskati prav v nezainteresiranosti politike v boju proti utaji davkov ter ustvarjanju bogatašev, tajkunov in 'črnih' podjetij v EU. Tudi v teh vprašanjih moramo iskati krivdo za današnje stanje," je zaključila Fajonova.