Resolucijo, ki jo je vložila vrsta evropskih poslancev iz skoraj vseh političnih skupin, med njimi tudi Tanja Fajon, so poslanci podprli z veliko večino.

 V njej so opozorili, da gre za zlonamerno namero, ki krepi delitve znotraj družbe in spodkopava temeljne evropskih vrednot svobode, človekovega dostojanstva, nediskriminacije in nestrpnosti.

"Svoboda gibanja evropskih državljanov in delavcev je temelj evropskega povezovanja. Evropske vlade so se zato dolžne boriti proti  sovraštvu, ksenofobiji in diskriminaciji. Nizozemskega premiera Rutteja in njegovo vlado, v kateri je tudi stranka PVV, smo pozvali, naj si ne zatiska oči in dejanja PVV obsodi. Pričakujemo odgovore na vsa pisma, ki jih je vladi poslala Evropska komisija," je ob glasovanju dejala Tanja Fajon.

 Poslanka je še poudarila: "Takšno razpihovanje in širjenje ksenofobnih in nestrpnih akcij moramo ostro obsoditi. Finančna kriza nas je prevedla tudi do krize vrednot, kjer se moramo še toliko intenzivneje zavzeti za skupne evropske vrednote,  kot so svoboda gibanja, enakost, pravičnost in solidarnost!"

 Tarča kritik in neodobravanj pa je bil na marčevskem plenarnem zasedanju tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je na nedavnem predvolilnem soočenju izrazil zahtevo po spremembi Schengenskega sporazuma ter celo zagrozil z izstopom Francije iz območja brez notranjih meja. "Populizem se nevarno širi po Evropi in raste tudi priljubljenost nacionalistične retorike. To je nesprejemljivo in kaže na nespoštovanje vsega, kar smo dosegli s skupnimi močmi kljub različnosti v Evropski uniji! To ni in ne sme biti prihodnost Evrope!" je jasno zaključila Fajonova.