Na tokratnem plenarnem zasedanju bodo v ospredju predvsem teme o spremembah in krepitvah agencije, pristojne za nadzor nad zunanjimi mejami (Frontex), ter seveda akutna vprašanja krize evroobmočja ter energetskega trga.
 
Najprej se bodo poslanci v torek lotili vprašanja delovanja Frontex-a. V zadnjih mesecih so namreč vse glasnejša ugibanja o prihodnosti zunanjih meja EU, kar dejansko pomeni krhanje enega osnovnih temeljev Unije, to je prostega pretoka ljudi in blaga. Tokratna razprava bo sicer bolj namenjena tehničnemu in organizacijskemu delu upravljanja agencije in nadzora na mejah, a politično vprašanje Schengena ostaja še vedno aktualno.
 
Sredina tedna bo namenjena izjemno zahtevnemu reševanju krize evroobmočja. Evropska poslanka Tanja Fajon S&D/SD je ob tem dejala, da "ves strah, nezaupanje in apatija, ki jih je mogoče čutiti med evropskim prebivalstvom, je odraz ne le ekonomske in finančne krize, ampak tudi politične".
In dan se bo tu nadaljeval tudi z razpravo o proračunu 2012, saj bo Svet EU predstavil svoja stališča o predlogu proračuna. Parlament bo o proračunu 2012 glasoval na svojem oktobrskem zasedanju.
 
Poleg teh osrednjih tem pa bo EP obravnaval tudi zadnja dogajanja v Siriji in Libiji ter o možnostih nadaljnje pomoči obema državama.
Kriza po Evropi in svetu bo torej glavna sestavina tudi tokratnega plenarnega zasedanja.