"Kot socialna demokratka NE bom pristala na znižanje socialnih, okoljskih, potrošniških ter delavskih standardov in glede varovanja zasebnosti. Če TTIP ne bo prinesel koristi evropskim in posebej slovenskim potrošnikom, ga bom ZAVRNILA!

Pričakovanja glede TTIP so ta trenutek prenapihnjena, potrebujemo jasne analize in ocene vpliva posebej na slovensko gospodarstvo. Te bomo imeli, ko bo na mizi končni sporazum. Prav lahko se zgodi, da iz TTIP na koncu ne bo nič.

Evropski parlament je danes sprejel resolucijo o TTIP, pogajalske smernice Evropski komisiji. Ta resolucija ni slab kompromis. Ni pa tudi dovolj močno sporočilo evropskim pogajalcem, zato resolucije nisem ne zavrnila ne podprla! Pri glasovanju sem se VZDRŽALA. Sprejeto besedilo Komisiji pušča preveč proste roke, občutljive dele je mogoče razumeti različno.

Skrbi me posebej ISDS, mehanizem reševanja sporov med vlagatelji in državami. Ta ne sme biti del TTIP. ISDS zavračam v vsakršni obliki, saj ni potreben. Ne smemo dopustiti niti kančka možnosti, da bi korporacije še vedno lahko tožile države. Te imajo obstoječa pravna sredstva. Žal me kompromis v resoluciji ni prepričal, da imamo za izključitev ISDS iz TTIP zadostna jamstva", je še v obrazložitvi svojega glasovanja dejala podpredsednica Socialistov in demokratov poslanka Tanja Fajon.

Zagotovila je, da bo tudi v nadaljevanju pogajanj o sklenitvi TTIP med EU in ZDA pozorno spremljala kritično razpravo evropske strokovne in civilne javnosti in aktivno sodelovala pri oblikovanju končne odločitve Slovenije.

 

Vir fotografije: radiostudent.si