Po pogovoru s Socialnimi demokrati v domačem kraju, sem se odločila, da premišljeno in organizirano začnem z gostovanji po vsej Sloveniji. S Simono Pirnat, predsednico SD Polje, sva v nekaj dneh dodelali scenarij in nastal je prvi dogodek v nizu z naslovom Evropski odmev v domačem kraju. V osnovni šoli Kašelj v Ljubljani, moji domači občini, se je prejšnji petek zbralo okoli 70 ljudi. Združili smo prijetno s koristnim in preživeli živahen večer s predavanjem, pogovorom, kulturnim programom in druženjem v pozne večerne ure.

Z obiskovalci vseh starosti, Socialnimi demokrati in naključnimi krajani smo se pogovarjali o vplivu in moči Evropskih poslancev iz Slovenije na sprejemanje evropskih politik, nemško francoskem motorju, resnosti in možnosti izhoda iz ekonomske, finančne in moralne krize, premagovanju predsodkov in strahov ter o vlogi državljanov. "Moram reči, da sem bila navdušena nad vašim predavanjem in lepo je slišati tudi nekoga, ki je doma v tem poslu, saj potem slika postane čisto drugačna, kot si mi navadni smrtniki predstavljamo", mi je na FB pozneje napisala ena od obiskovalk. Pogovor je bil odprt in iskren. Organizatorji so poskrbeli, da smo se pred in po njem sprostili ob melodijah znanih slovenskih popevk v izvedbi pevke Andreje in nas na koncu pogostili s slovenskimi dobrotami. Mizo so okrasili celo s kolački v barvah evropske zastave, ki so jih spekli posebej za to priložnost.

Večer je dal odličen zagon za nadaljevanje podobnih evropskih posvetov tudi v drugih krajih po Sloveniji. Dejstvo je, da se v EU dogajajo spremembe, da je razkol med politikami in državljani večji kot kdajkoli doslej in da moramo prav zato skupaj iskati pot iz krize, v kateri smo se znašli. Zato se moramo politiki in državljani odkrito pogovarjati o naših pričakovanjih, o tem,  kakšno Evropo želimo in kakšno Slovenijo v njej.

Če želite, da podoben Evropski odmev organiziramo tudi v vašem kraju, ne oklevajte. S tem bomo združili ljudi in sveže ideje in skupaj gradili pot za naprej.

Za dodatne informacije smo vam na voljo v ljubljanski in bruseljski pisarni.