»To je skrb vzbujajoče. Slovenija z neimenovanjem tik pred predsedovanjem Svetu EU v Bruselj pošilja zelo slabo sporočilo. Vlada z razveljavitvijo razpisa neposredno krši pravni red Evropske unije in ogroža učinkovit pregon korupcije in proračunskih goljufij. In še več, s političnim poseganjem v že zaključene postopke ogroža neodvisnost pravosodja. Zgovoren je bil zato tudi odstop ministrice za pravosodje ter pomenljiv molk novega ministra. 

Gre za še eno nestrokovno in nesprejemljivo potezo vlade Janeza Janše. Evropska komisija je že napovedala možnost tožbe na evropskem sodišču, o novem zdrsu Slovenije pa bo na tokratnem zasedanju razpravljal tudi Evropski parlament. 

Slovenija se je k sodelovanju v evropskem javnem tožilstvu zavezala pred štirimi leti. V organu sodeluje 22 držav članic, med njimi pa, kakšno naključje, ni Poljske in Madžarske. Bližje kot smo predsedovanju, bolj samopašna so dejanja slovenske vlade, zato me resno skrbi tako za ugled države kot za vsebine, ki jih bomo predstavljali Evropi,« je zaključila Tanja Fajon.    

Video poslankine izjave si lahko ogledate tukaj