Potem ko je Svet Evrope to pobudo februarja že sprejel in jo tudi zapisal v svojo strategijo, je Tanja Fajon skupaj s poslankama Cecilio Wikström in Roberto Angelili v Evropskem parlamentu na to temo vložila pisno izjavo. Izjava bo v Evropskem parlamentu objavljena danes. Če jo bo v treh mesecih podpisala vsaj polovica poslancev, jo bo Evropski parlament poslal v vednost Evropski komisiji in državam članicam. S tem bodo parlamentarci jasno potrdili svoje zavezništvo pri premagovanju tega nedopustnega nasilja nad otroki.
Dogajanje na področju spopadanja s problemom spolnih zlorab otrok so v Evropi in v Sloveniji še vedno kritična in prepogosto tabu. Evropski dan boja zoper spolne zlorabe otrok seveda ne bo kar rešil problema. Bi pa tak dan predstavljal minimum nujne pozornosti, ki jo žrtve teh zločinov lahko pričakujejo s strani politike in institucij.
Otrokom, ki so žrtve spolnih zlorab, niso kršene le pravice do osnovnega človekovega dostojanstva, pravice, da odločajo o lastnem telesu in njegovi nedotakljivosti, temveč tudi pravica, da so slišani.
V Sloveniji so pobudo podprle številne institucije, tudi ministrstvi za delo in socialne zadeve ter za notranje zadeve in varuhinja človekovih pravic.

Argumenti za razglasitev evropskega dneva boja proti spolni zlorabi otrok (pripravilo: Združenje proti spolnemu zlorabljanju)