»Žal inovacije in razvoj v medicini ne dosegajo optimalno vseh bolnikov, a so izjemno pomembne in lahko izboljšujejo možnosti preživetja bolnikov in kakovost njihovega življenja. Posebej ko govorimo o zdravljenju redkih rakavih obolenj s pomočjo ciljane radionuklidne terapije. Ta je v razmahu tudi v Sloveniji. Radionuklidno zdravljenje nevroendokrinih tumorjev v Sloveniji uspešno zdravimo že več kot deset let,« je ob uradnem začetku delovanja mreže za zdravljenje raka s tako imenovanim »sevanjem znotraj telesa« dejala ena od soustanoviteljic platforme v Evropskem parlamentu, evropska poslanka Tanja Fajon. 

Evropska komisija pripravlja vrsto pobud, ki bodo pomembno prispevale k premagovanju raka po vsej Evropski uniji, vključno s spodbujanjem zdravljenja s ciljano radionuklidno terapijo, da bi premostili razkorak do bolnikov, zagotovili boljšo bolnišnično infrastrukturo in izobraževanje, predvsem pa osveščanje o nuklearni medicini in njenih različnih vidikih.

»Rak v Sloveniji in drugod po svetu močno obremenjuje zdravstvene in socialne probleme. Trenutno v Uniji za rakom vsako leto zboli 3,5 milijona ljudi, v Sloveniji na leto približno 15 tisoč, in je med vzroki smrti na prvem mestu med moškimi in na drugem med ženskami. Med epidemijo s korona virusom je bilo diagnostiricanje in obvladovanje raka v prvem valu močno prizadeto, težko bo odpravljati morebitne posledice in nadoknaditi zamujeno, posebej, ker smo danes v drugem valu epidemije in se bodo verjetno bolniki zaradi strahu pred okužbo vnovič izogibali obiska zdravnika. Zato moramo storiti vse, kar je v naši moči, da z dobrimi praksami in podporo evropskemu načrtu za premagovanje raka državam članicam EU pomagamo pri zagotavljanju boljšega nadzora in zdravljenja te bolezni. Današnji uvod v delo naše mreže je pomemben korak h krepitvi ukrepov za povečanje možnosti boljših rezultatov in enak dostop do novih načinov zdravljenja za vse bolnike,« je na video konferenci dejala sogostiteljica dogodka poslanka Fajon.

Današnjemu dogodku in na novo ustanovljeni mreži za premagovanje raka so se pridružili predstavnik Evropske komisije Matthias Schuppe, vodja skupine za boj proti raku, in številni evropski poslanci. Dogodek pa so spremljali tudi iz Slovenije, med drugimi doc. dr. Luka Ležaić s Klinike za nuklearno medicino UKC Ljubljana.