"Odbor za transport budno spremlja napredek zakonodajnega svežnja. Naša obljuba ob jesenskem obisku Luke Koper je bila, da ne bomo podprli predlogov Evropske komisije, če ne bodo izpolnjeni pogoji, o katerih smo se dogovorili (vprašanja glede koncesij, načrti Evropske komisije za državne pomoči in socialni dialog). To obljubo bomo držali," je po sestanku povedala poslanka Tanja Fajon. Temu stališču se pridružuje tudi poslanec Fleckenstein, ki je zelo pohvalil prizadevanja naše poslanke za čim boljše poslovne možnosti pristanišča.

"Evropska komisija bo v naslednjem mandatu predstavila prenovljene predloge. Pričakujemo seveda, da bo sledila poročilu parlamenta. Vidim zelo dobre možnosti za jadranska pristanišča, še posebej če bodo sodelovala med seboj. Luka Koper je primer pristanišča, ki zmore tako sodelovanje. Upam, da bova s poslanko Fajonovo se naprej uspešno sodelovala," je ob robu dejal nemški poslanec.

Delavci Luke Koper so bili edini, ki so izrazili konkretne predloge za rešitev svojih strahov, zato je poslanec Knut Fleckenstein označil obisk za zelo konstruktivnega.

Evropski parlament je predvsem zaradi nestrinjanja glede samooskrbe in obsega dostopa do trga zavrnil že dva svežnja predlogov Evropske komisije za ureditev evropskih pristanišč. Sedaj je v pripravi tretji predlog, v katerem Komisija opredeljuje nekaj ključnih izzivov, za Luko Koper je predvsem pomemben okvir upravljanja pristanišč, ki v mnogih primerih ni dovolj privlačen za vlagatelje, in konkurenčnost, ki je zaradi omejitev dostopa do trga šibka, kar lahko vodi v neučinkovitost pristaniških storitev.