Ne glede na čas evropskih volitev, je priznanje ob izteku prvega mandata v Evropskem parlamentu po besedah Fajonove odraz dobrega sodelovanja in razumevanja za skupno evropsko prihodnost. "Vesela sem, da državljani Bosne in Hercegovine danes svobodno potujejo po Evropi. Iskreno želim, da bi država napredovala na njeni evropski poti. Občudujem pogumne in odkritosrčne ljudi in te dni posebej delim sočutje z vsemi prizadetimi v regiji ob posledicah katastrofalnih poplav", je dejala Fajonova.

Fajonova je spomnila na izjemno odgovornost, ki jo imajo za prihodnost države in njenih državljanov politiki v BiH in Evropi in izrazila upanje, da bodo na evropskih volitvah zmagale napredne sile, ki bodo širitev EU na države Zahodnega Balkana spet postavile v ospredje evropskih politik. Mir in stabilnost nista samoumevna, je zaključila in poudarila, da ji je ključ še toliko večja spodbuda, saj prihaja od ljudi.

Vodja Evropskega gibanja v BiH Predrag Praštalo je ob podelitvi ključa dejal: "Bili ste nam inspiracija, da se državljani - če tega že ne more storiti država - odločijo komu dodeliti ključ. To je ključ državljanov BiH in vi veste, da ključ ljudskih src odpira najtežje ključavnice in največje trezore."

Evropsko gibanje v BiH kot prva nevladna organizacija od leta 2005 obeležuje dan Evrope v BiH. Priznanje zaslužnim posameznikom in organizacijam podeljujejo od leta 2007. Od leta 2010 pa zaradi globoke politične razdeljenosti v družbi Evropsko gibanje v BiH in državljani BiH podeljujejo priznanja najvišjim državnim in drugim najpomembnejšim organizacijam BiH in regije.

Med prejemniki najvišjih priznanj Evropskega gibanja v BiH so med drugim zdajšnji predsedniki Hrvaške, Črne gore in Makedonije ter bivši predsednik Srbije Boris Tadić, visoki predstavnik v BiH Valentin Inzko in drugi. Ključ državljanov BiH 2014 bosta prejela tudi srbski premier Aleksandar Vučič in srbski minister za zunanje zadeve Ivica Dačić.