"Spoštovani!

Ni dvoma, da brez reševanja razmer v Afriki in na Bližnjem Vzhodu ne bomo uspeli ustaviti umiranja na begu na evropsko celino. In da nam brez globalnega sodelovanja, posebej politikov s pogumom in vizijo, ne bo uspelo. Zato hvala vam za vaša prizadevanja.

Ponavljamo, da potrebujemo skupno delujočo migracijsko politiko, a zdi se, da se od nje vse bolj odmikamo. Oziroma da pozabljamo na dostojanstvo beguncev in migrantov. Evropsko sodišče v Luksemburgu je razsodilo proti Slovaški in Madžarski, ki nasprotujeta shemi premeščanja upravičencev do mednarodne zaščite iz Italije in Grčije. Konec septembra bo potekel rok za premestitev 160 tisoč ljudi. Zamude v premeščanju in vračanju so izjemne. Kako bo komisija ukrepala?!

Češka, Poljska, Madžarska še vedno zavračajo sodelovanje. Slednja prosi za denar za ograjo. Avstrija z vojsko nadzoruje mejo s Slovenijo. Kakšna so to sporočila?

Če ne bomo uredili razmer pod evropsko streho, bomo težko z verodostojnostjo te reševali drugod. Potiskanje problemov na tla Libije brez zagotavljanja človekovih pravic je nesprejemljivo. Omenili ste varne in pravne poti. A predlogov ni!

Borba proti kriminalnim združbam je ključna. Več kot 300 beguncev iz Sirije je v soboto doseglo obalo Cipra. Po dva tisoč dolarjev so plačali tihotapcem. To so resnične in tragične zgodbe vsak dan. Priložnost za življenje zasluži vsak, in za to si moramo stalno prizadevati v Evropi in z mednarodnimi partnerji."