Evropska poslanka Tanja Fajon je visoki predstavnici EU za zunanje zadeve Catherine Ashton danes poslala pismo, v katerem jo poziva, naj nemudoma ukrepa in prepreči nadaljevanje genocida nad Nubami in drugimi staroselskimi ljudstvi v Sudanu. Pismo je podpisalo še 13 poslancev iz Odbora za zunanje zadeve Evropskega parlamenta, med njimi Ivo Vajgl, zbiranje podpisov pa še poteka.

“Z razglasitvijo neodvisnosti Južnega Sudana 9. julija so Afričani, ujeti v obleganih nubskih gorah na severni strani nove meje, postali žrtve nove krvave vojne in neusmiljenega pobijanja. Podobe bombardiranja nedolžnih civilistov, med njimi žensk in otrok, so šokantne.

Evropska unija ne sme več molčati! Mednarodna skupnosti ima moralno odgovornost, da pomaga in ne smemo si več zatiskati oči pred to strašno tragedijo! Pozivamo vas, da nemudoma ukrepate. Ne moremo govoriti o spoštovanju demokratičnih vrednost, v isti sapi pa tolerirati kršitev osnovnih človekovih pravic. Ne smemo dovoliti, da bi bila plemenskim skupnostim v nubskim goram odvzeta njihova zemlja.  Več kot poltretji milijon Nub je življenjsko ogroženih. Ne smemo dovoliti režimu v Kartumu, da bi uničil njihovo skupnost.

Evropska unija mora ukrepati takoj in z vsemi svojimi razpoložljivimi sredstvi,” je v pismu zapisala poslanka Fajonova.

Poleg vodje evropske diplomacije Ashtonove so pismo prejeli še Rosalind Marsden, visoka predstavnica EU za Sudan, in Nicholas Westcott, koordinator za Afriko pri Zunanji službi EU. 

 

Pismo so podpisali:
John Attard-Montalto, S&D
Frieda Brepoels, GREENS-EFA
Michael Gahler, EPP
Jörg Leichtfried,  S&D
Barbara Lochbihler, GREENS-EFA
Ulrike Lunacek, GREENS-EFA
María  Muñiz de Urquiza, S&D
Cristian Dan Preda, EPP
Marietje Schaake, ALDE
Charles Tannock, ECR
Inese Vaidere, EPP
Ivo Vajgl, ALDE
Renate Weber, ALDE