Priznani strokovnjaki so s poslanci v dveh panelih izmenjali mnenja o preprečevanju radikalizacije in novačenja evropskih državljanov s strani terorističnih organizacij, ter vlogi Evrope v boju proti terorizmu v luči geopolitike in financiranja.

"Evropa lahko igra zelo pomembno vlogo v boju proti Islamski državi. Vendar smo zunanjo politiko v veliki meri prepustili Bližnjemu Vzhodu, tvegamo, da bomo destabilizirali Turčijo. Stabilnost Evrope in Vzhoda sta močno povezani. Več kot 9 tisoč mladih Evropejcev se je pridružilo terorističnim organizacijam, največ Islamski državi. Povečini gre za mlade Muslimane, rojene v Evropi, a izključene iz družbe. Dejstvo je, da jih ne želimo nazaj, ko ugotovijo, da to ni tisto, kar so pričakovali. Na Danskem imajo uspešne programe rehabilitacije in takšne prakse moramo izmenjati ter okrepiti vlogo osveščanja in izobraževanja. Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da nikogar ne pustimo za sabo, da vključimo v družbo slehernega posameznika. Ključno je, da v trenutnem zaostrenem ozračju ne povečujemo notranjega razkola in nesoglasij, da ne nasedamo populistični in radikalni retoriki, ampak delujemo skupaj, z dialogom in odprtim umom," je dejala Tanja Fajon, podpredsednica S&D, ki je konferenci tudi sopredsedovala.

Strokovnjaki so se strinjali, da so vprašanja kompleksna in da enoznačnega odgovora in rešitve žal ni. Novinarka Loretta Napoleno, sicer politična analitičarka, je menila, da je potrebno problem rešiti najprej na Vzhodu: "Lahko izberemo vojno in se bojujemo naslednjih 30 let ali pa izberemo pogajanja in dialog. Dialog je ključen." Naša naloga mora biti boj proti ideologiji, ter da otrokom in mladostnikom ponudimo nekaj boljšega, kot jim ponuja Islamska država in to je po mnenju strokovnjakov lahko le multikulturalizem in svoboda. Antropologinja Dounia Bouzar je osvetlila primer dobre prakse v Franciji - metodo deradikalizacije proti novačenju mladih na osnovi človeške verige in v sodelovanju s strokovnjaki (psihologi, psihiatri). Opisala je postopek radikalizacije mladih od novačenja do popolnega razčlovečenja posameznika, ki ostane brez identitete, prevzame ga skupina, brez razuma in vesti. "Ključen odgovor na izzive terorizma in radikalizacije je mir na Bližnjem Vzhodu," pa se je med drugim strinjala še Fajonova.