Sodelujoči so se v pogovoru najprej osredotočili na včerajšnje zasedanje EU in Kitajske in strinjali, da je za EU ključnega pomena dobro sodelovanje s Kitajsko, ki pa mora temeljiti na spoštovanju medsebojnih odnosov.

Povezovalec omizja novinar Luka Robida je poslanko vprašal, na kakšen način, če sploh, bi EU lahko spodbudila Kitajsko k spremembam, predvsem v luči izbruha korona virusa. Poslanka je poudarila, da v zadnjem času v Evropskem parlamentu, ko govorimo mednarodnih odnosih, govorimo o korona diplomaciji. “Predvsem je pomembno, da se borimo proti zunanjim dezinformacijam, ki močno vplivajo na nas«. Po njenem mora EU postati odpornejša na krize in se znebiti političnih pritiskov Rusije in Kitajske, ki obe širita dezinformacije. Poslanko je zaskrbelo dejstvo, da želita velesili še dodatno polarizirati družbo in na ta način okrepiti svoj ugled v družbi.

Pogovor se je nadaljeval v luči slovenske zunanje politike, ki jo je poslanka komentirala kot zelo neusklajeno. “Predsednik vlade Janez Janša zelo rad tvita sporočila ameriškega predsednika Trumpa, prav njegovemu zgledu je sledil, ko pozval predsednika Svetovne zdravstvene organizacije k odstopu.” Kot resnično skrb pa je izpostavila pozicioniranje Slovenije, če Trump izgubi na volitvah, in obračanje k Višegrajski skupini: “Ta orientacija me skrbi. Odmik od jedrne Evrope je lahko zelo skrb vzbujajoč. Pomembno se je zavedati, da je EU naša edina perspektiva. Slovenija je izjemno ranljiva. Kar se dogaja na Madžarskem z orbanizacijo, je resnična grožnja. Moramo imeti ničelno tolerance do kršitev svobode medijev, pravosodja, demokracije in evropskih vrednot. Madžarska je tista, ki teh vrednot ne spoštuje.”

Pogovor so zaključili z novo resolucijo o obsodbi rasizma, ki je bila v Evropskem parlamentu sprejeta v luči dogodkov ob smrti Georga Floyda v ZDA. “Ko smo sprejeli resolucijo, je bilo jasno, da je večina poslancev enotnih, da je treba ostro obsoditi rasizem, ki nima prostora v naši družbi. Ne razumem priključevanja skrajni desnici pri tako splošnih razpravah, ki so za EU zelo pomembne,” je poslanka komentirala dejstvo, da sta se med samo 13 poslanci EPP, ki resolucije niso podprli, znašla tudi dva slovenska.