»Vesela sem, da smo pred dvema letoma pod mojim pokroviteljstvom oživeli SPARC-EU, zavezništvo, ki ga sooblikujeta stroka in politika na področju zdravljenja raka. Naša pobuda predstavlja pomemben mejnik pri premoščanju vrzeli med radionuklidnimi terapijami in bolniki z rakom. Lansko leto smo objavili pomembno poročilo, v katerem smo predstavili prednosti zdravljenja z radioligandnimi terapijami in začrtali politične ukrepe za reševanje izzivov pri vključevanju teh novih terapij raka v evropske zdravstvene sisteme. Nasloviti moramo predvsem problematiko dostopnosti in razpoložljivosti teh novih terapij,« je v uvodnem nagovoru povedala evropska poslanka.

Na dogodku je bilo predstavljenih tudi nekaj navdihujočih osebnih zgodb bolnikov z nevroendokrinim rakom in njihovih izkušenj z inovativnim zdravljenjem. »Sama sem zavezništvu in promociji novih načinov zdravljenja raka naklonjena tudi zaradi svoje lastne izkušnje s krvnim rakom, zato sem še posebej optimistična in vesela, ko slišim pričevanja drugih bolnikov, ki so jim ravno nove terapije, kot je radionuklidna, zaustavile bolezen,« je ob tem poudarila Tanja Fajon.

»Zavedati se moramo, da smo zaradi pandemije in preobremenjenosti zdravstvenih sistemov danes priča porastu diagnoz z rakavimi obolenji. V več državah po Evropski uniji je bila ljudem okrnjena pravica do pravočasne diagnoze in zdravljenja, zato moramo storiti vse, kar je v naši moči, da z zadostnimi sredstvi in naprednimi politikami na področju zdravstva obrnemo krivuljo,« je še dejala poslanka, ki je tudi v Sloveniji ves čas epidemije opozarjala na prepočasno diagnosticiranje in posledično izgubljanje življenj.

V Sloveniji smo aprila 2020, ob začetku epidemije, zabeležili kar 30-odstotni padec napotitev bolnikov na onkološki inštitut. Za temi številkami pa se skrivajo osebne zgodbe resničnih ljudi. Dejstvo, da vse več ljudi sploh več ne more do osebnega zdravnika, pa danes, skoraj dve leti kasneje, žal ni obetavno. Poslanka Fajon si sicer prizadeva, bi se čim prej uresničil načrt SD, stranke, ki ji predseduje, in sicer, da bi z ustreznimi ukrepi zagotovili zadostno število zdravnikov in da bi vsakdo, ki ga potrebuje,  na zdravnika specialista čakal največ 30 dni.

Na dogodku so poleg poslanke Tanje Fajon sodelovali tudi evropska poslanca Brando Benifei (S&D) in Marian-Jean Marinescu (EPP), prof. Bertrand Tombal (predsednik oddelka za urologijo na UCL), prof. Ignasi Carrió (Avtonomna univerza v Barceloni), Mark McDonnell (INCA), Birgitta Sacrédeus (Evropski odbor regij), Milena Angelova (Evropski ekonomsko-socialni odbor) in Katarina Krepelkova (HaDEA).