Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je poudarila:

"Prejšnji mesec sem bila na JV Turčije.

Nekaj je kristalno jasno. Ne Evropska unija in ne Turčija krize z begunci ne moreta reševati sami. In obe imata problem, to je neobvladovanje razmer.

Zdaj ni trenutek za izsiljevanje, za nabiranje koristi, ene ali druge strani. Zdaj je ključno to, da je sodelovanje iskreno!

Finančna pomoč Turčiji mora priti tja, kjer je najbolj potrebna - za hrano, izobraževanje, vključevanje beguncev na trg dela. Turčija mora okrepiti boj proti trgovini z ljudmi v Egejskem morju. Izmenjava beguncev mora potekati v skladu z mednarodnimi načeli o varovanju človekovih pravic.

To, kar se dogaja v Grčiji je tragedija. Je posledica nesposobnosti skupnega odziva držav Unije in je sramota za Evropo. Dejali ste, da so se tokovi na balkanski poti ustavili, želim si, da bo tako. Slovenija od danes znova na meji s Hrvaško izvaja Schengen. A Grčiji je potrebno pomagati, sicer bodo tihotapci z ljudmi še razširili posel preko Albanije v Južno Italijo. Skrajni čas je, da vse države - tudi višegrajske - prevzamejo odgovornost za obstoj schengenskega območja. Cena razpada svobode gibanja bo veliko večja, kot če si danes porazdelimo breme. Premeščanje beguncev moramo pospešiti.

Turčija je strateška partnerica Uniji, a njena prihodnost v povezavi bo odvisna od njenega napredka. To, kar se dogaja z mediji, je nedopustno, kot tudi nasilje nad Kurdi.

Sicer pa bo jamstvo za umiritev razmer z begunci le trajno premirje v Siriji, za kar si morajo ne le Unija in Turčija, ampak celotna mednarodna skupnost, prizadevati skupaj."

 

Dogovor med drugim predvideva, da bo Turčija sprejemala vse nezakonite migrante iz Grčije, EU pa bo za vsakega Sirca, ki ga bo vrnila Turčiji, enega od tam neposredno preselila v unijo. Turčija lahko tudi računa na še tri milijarde evrov, hitro vizumsko liberalizacijo in odprtje novih poglavij v pristopnih pogajanjih z unijo. (Vir: STA)