Predstavnice in predstavniki sestrskih strank in organizacij PES, poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so na današnji videokonferenci razpravljali o pravni državi in demokraciji v EU, decembra predstavljenem Evropskem akcijskem načrtu za demokracijo, s portugalskim ministrom za gospodarske zadeve in digitalni prehod Pedrom Sizo Vieriro pa o listini o digitalnih pravicah in  pravicah državljanov v digitalnem svetu.

»Digitalizacija in pametna tehnologija prinašata številne nove priložnosti za razvoj znanosti, digitalizacijo dela, tehnološki preboj, ki so ključni za prihodnost in boj proti podnebnim spremembam. A napredek hkrati prinaša številne izzive. Za pravičen prehod v digitalno dobo dela, trga in demokracije moramo zato nujno okrepiti digitalne pravice državljanov. Veseli me, da je portugalsko predsedstvo prepoznalo digitalizacijo kot prioriteto in namerava junija sprejeti Listino o digitalnih pravicah,« je povedala Tanja Fajon.

Udeleženci so obravnavali stanje vladavine prava in demokracije v Evropski uniji in posvarili pred poskusi omejevanja svobode medijev, zlasti na Poljskem, Madžarskem in v zadnjem času tudi v Sloveniji ter pozvali EU k odločnejšemu ukrepanju.

»Razmere na Madžarskem in Poljskem so izjemno zaskrbljujoče. Tudi v Sloveniji ne bomo dovolili, da se agresivno komuniciranje predsednika vlade Janeza Janše nadaljuje. Ne bomo sprejemali poskusov pritiska na Slovensko tiskovno agencijo, javno RTV in druge neodvisne institucije, nazadnje Računsko sodišče. Slovenija je demokratična država z zdravimi mediji in to je treba spoštovati. Še naprej bomo pozorno spremljali razvoj dogodkov, saj smo vedno bližje slovenskemu predsedovanju Svetu EU. Evropska unija lahko in tudi mora ščititi evropske vrednote, vedno, ko so te ogrožene. Nobena država članica ne sme misliti, da lahko brez kakršnega koli nadzora izvaja pritisk na neodvisne medije,« je zaključila Tanja Fajon.

V tej luči so udeleženci mreže danes še pozdravili Evropski akcijski načrt za demokracijo, ki ga je Evropska komisija predstavila decembra lani, in se dogovorili, da bodo z razpravami nadaljevali ter po presoji tudi ustrezno ukrepali.