»Libanon je pokazal izjemno raven solidarnosti s tistimi, ki bežijo iz sosednih držav pred vojno in preganjanjem. Večjo in bogatejšo EU je lahko sram, da se države že leta prerekajo okoli sprejemanja nekaj tisoč beguncev,« je izjavila Tanja Fajon.

 »Takšno število beguncev predstavlja za Libanon izjemen pritisk. Mednarodna skupnost mora Libanonu pomagati pri ravnanju z begunci, sicer bomo prišli do kritične točke. Povečati je treba humanitarna sredstva, skrb za zdravje in izobraževanje, predvsem pa si mora Unija veliko odločneje prizadevati za končanje sirijskega konflikta, ki nedvomno postaja največji neuspeh mednarodne skupnosti," je poudarila poslanka.

Delegacija je danes pozvala, da EU v proračunu za leto 2017 nameni dodatnih 68 milijonov evrov, ki bi bili na voljo za pomoč palestinskim beguncem.

»450 tisoč palestinskih beguncev brez statusa državljanov živi v Libanonu, nekateri se tam nahajajo že več generacij, drugi so prišli nedavno iz Sirije. Pozivamo evropske članice, da s finančno pomočjo podprejo UNRWA, Agencijo Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu, ki je glavni izvajalec storitev za palestinske begunce v Libanonu. Poleg tega se mora Svet EU aktivno vključiti v izraelsko-palestinski mirovni proces,« je zaključila Tanja Fajon.