Mednarodni okvir se naglo spreminja. Potem ko je Donald Trump napovedal obžalovanja vredno odločitev o izstopu iz pariškega sporazuma, se po svetu krepi poziv, naj Evropa v boju proti podnebnim spremembam prevzame vodilno vlogo. Zasedanje bo zato izjemna priložnost, da skupaj z afriškimi partnerji oblikujemo jasna sporočila, kaj pričakujemo od nove Evropske komisije in od svetovnih voditeljev na podnebni konferenci v Madridu," je ob prihodu v Kigali dejala Fajon.

Podnebne spremembe in varnost prehrane, opolnomočenje žensk za vodilne položaje v politiki, migracije in trajnostna rast, kot tudi nadaljevanje partnerstva med državami bodo v Kigaliju sicer v ospredju dela  parlamentarne delegacije Socialistov in demokratov.

Posebej v osrednji in zahodni Afriki spet narašča lakota. Okoli 257 milijonov Afričanov je podhranjenih, kar je posledica tudi podnebnih sprememb in konfliktov. Ustvarjanje novih delovnih mest je za afriške države izjemen izziv. Samo v podsaharski Afriki bi vsako leto potrebovali dodatnih 18 milijonov delovnih mest. Brezposelnost mnoge sili v preseljevanje v sosednje ali celo bolj oddaljene države z znanimi tveganji in preštevilnih primerih s tragičnimi konci,” opozarja poslanka.

Tanja Fajon se bo pred začetkom uradnega zasedanja v torek v Kigaliju popoldne udeležila mladinske konference in ženskega foruma, pred tem pa si bodo z delegacijo EP ogledali projekta gojenja rastlin in naselja 240 domov za ljudi, razseljenih po naravnih nesrečah, ki ju financira Evropska unija. V ponedeljek bo obiskala tudi Ženski center Nyamirambo, žensko nevladno organizacijo in hkrati proizvodno kooperativo Umutima (srce), ki danes zaposluje že čez 50 ljudi. Prav v teh dneh z Mirovnim institutom iz Ljubljane začenjajo sedmi projekt z naslovom “Izobraževanje in ekonomsko opolnomočenje ranljivih skupin žensk v Ruandi”, ki ga v obdobju 2018–2020 financira Ministrstvo za zunanje zadeve RS.

Evropska unija ima posebne odnose z državami Afrike, Karibov in Pacifika (AKP) zaradi zgodovinskih vezi med vrstami držav. Temelj partnerstva je tako imenovani “Cotonou dogovor”. Parlamentarni nadzor je ključen za nadzor delovanja vlad in izvajanja ukrepov. Tudi zato se parlamentarci AKP držav in Evropskega parlamenta dvakrat na leto srečajo na skupni parlamentarni skupščini, enkrat na leto v predsedujoči državi EU in enkrat na leto v državi, ki jo določi AKP.

 

FOTO: Mirovni institut