Komisija, vlade držav članic EU in Zahodnega Balkana morajo izkoristiti pozitivno dinamiko, ki je zavela z dodelitvijo statusa kandidatke Srbiji. To je namreč jasno sporočilo za vso regijo, da je treba procese izvajanja političnih in gospodarskih reform še pospešiti.

Tanja Fajon je ob robu glasovanja o resolucijah o napredku Makedonije in BiH v EU poudarila, da je širitev ena izmed najuspešnejših politik Evropske unije doslej. ''V strateškem interesu je, da EU ostane močna in usmerjena v prihodnost. Politika širitve EU si utrujenosti preprosto ne more privoščiti, treba je iti naprej", je dejala poslanka in spodbudila Bosno in Hercegovino, naj še naprej sprejema konkretne ukrepe, da se bo država lahko trdno vrnila na pot k EU. ''Oblikovanje nove centralne vlade v Bosni in Hercegovini je jasen znak napredka. Oblasti v Bosni in Hercegovini pozivam, da aktivno sodelujejo v boju proti diskriminaciji, korupciji, organiziranemu kriminalu in branijo pravice posameznikov. Potrebne so ustavne spremembe za popolnoma delujočo in učinkovito državo. Zavedati se je treba, da lahko BiH v EU vstopi le kot ena država! Nujna sta tudi neodvisno sodstvo in boljše usklajevanje mehanizmov za izvajanje pristopnega procesa EU,' je še dejala evropska poslanka. Čestitala je tudi poročevalcu za Makedonijo Socialistu Richardu Howittu za odlično opravljeno delo in uravnoteženo resolucijo o napredku Makedonije.

"Skrajni čas je, da Makedonija dobi datum za začetek pogajanj,'' je dejala Fajonova in dodala, "da pozdravlja obnovitev dialoga na visoki ravni pod vodstvom komisarja za širitev Stefana Füleja. To bo priložnost za makedonske oblasti, da okrepijo napredek pri reformah na področju svobode izražanja, pravne države, javne uprave ter boja proti korupciji."

Evropska poslanka je ob jasni podpori resolucijama v EP državam na Zahodnem Balkanu še sporočila, da je "integracija vedno boljša od izolacije" in da je "komunikacija boljša od konfrontacije."