Vsak poslanec je osebno povezan z enim od novinarjev, s čimer želijo poudariti osebne zgodbe ljudi, pri čemer se je treba zavedati, da so ti primeri le peščica od mnogih. V Turčiji je namreč trenutno zaprtih skoraj 300 novinarjev, s čimer je Turčija postala država z najvišjim številom novinarjev v priporu kjerkoli na svetu.

»Politična razprava ne more biti učinkovita, če novinarji ne morejo in ne smejo poročati ali vprašati o političnih voditeljih brez strahu pred nadlegovanjem ali aretacijo. Ker se politični položaj Turčije slabša, je nujno, da v Evropi tem novinarjem ponudimo podporo in o njih govorimo,» je povedala Tanja Fajon.

»Večina jih niti ne, česa jih obtožujejo, najpogosteje v zaporu ostajajo brez sojenja, pod pretvezo ukvarjanja s terorističnimi aktivnostmi, žalitve turškega naroda ali spodkopavanja državnega reda,« je dejala poslanka, ki je v tem polletnem projektu pobratena  s Šahinom Alpayjem, 72-letnim političnim znanstvenikom in nekdanjim kolumnistom že ukinjenega dnevnika Zaman. Šahin Alpay se sooča z obtožbami, da je član teroristične organizacije in vpleten v poskus državnega udara julija 2016, kljub odsotnosti kakršnih koli dokazov, da je storil kaznivo dejanje ali spodbudil nasilje. S svojega doma je bil odpeljan 27. julija 2016, šele oktobra letos je smel iz zapora poslati svoje prvo pismo.

»Evropski parlament je sicer že večkrat obsodil samovoljno zapiranje novinarjev v Turčiji in pozival k njihovi takojšnji izpustitvi, tokrat pa nameravamo s komunikacijo z zaprtimi novinarji in neposrednimi pozivi oblastem doseči njihovo izpustitev in pokazati svojo solidarnost z vsemi, ki so v Turčiji pridržani zaradi uveljavlanja pravice do svobodnega izražanja,« je poudarila Tanja Fajon.