"Država je izpolnila vse pogoje in iskreno ji čestitam za prizadevanja, da prihodnost deli z evropsko. Moldavcem se bodo z odpravo vizumov uresničile sanje, država bo okrepila ne le gospodarsko in politično sodelovanje, temveč posebej odnose med ljudmi," je ob podpori poročilu povedala poročevalka Evropskega parlamenta za vizumsko liberalizacijo za Moldavijo Tanja Fajon (S&D/SD).

"Vesela sem, da so kolegi v odboru LIBE sledili mojim priporočilom. Pogajanja z Moldavijo so trajala več kot tri leta in država si ta pomemben korak na svoji evropski poti resnično zasluži. V to smo se prepričali tudi na nedavnem obisku Kišnjeva, kjer so nam predstavniki pristojnih oblasti predstavili vse dosežke zahtevnega dela krepitve nadzora na mejah, varnosti potovalnih dokumentov, boja proti trgovini z ljudmi, organiziranemu kriminalu in korupciji.

Odločitev o prihodnosti Moldavcev bo odvisna tudi od rezultata parlamentarnih volitev, ki bodo potekale novembra letos, ter seveda od podpisa pridružitvenega sporazuma med EU in Moldavijo. Dogajanje bo EU pozorno spremljala, še zlasti v luči protestov v Ukrajini, ki potekajo že nekaj mesecev prav zaradi zavrnitve podpisa pridružitvenega sporazuma.

Moldavci zato kljub premiku v odnosih z EU ostajajo zadržani in previdni, k čemur so pripomogle tudi besede romunskega predsednika Traiana Băsesca v začetku leta, da je 'dolžnost Romunije združitev z Republiko Moldavijo'.

A kot poudarja poslanka Fajonova: "Odprava vizumov za imetnike moldavskih biometričnih potnih listov nikakor ne ogroža suverenosti Moldavije, kar sem večkrat poudarila tudi med januarskim uradnim obiskom države. Nasprotno, prepričana sem, da bo ta prispevala tudi k reševanju notranjih vprašanj!"

Evropski parlament bo končno zeleno luč za odpravo vizumov za Moldavijo prižgal predvidoma na plenarnem zasedanju konec februarja v Strasbourgu, Svet EU pa bi lahko odločitev potrdil že v začetku marca. "Moldavski državljani bi tako lahko do poletja v schengensko območje že potovali brez vizumov. Tesnejše povezovanje Moldavije z EU je lahko dobra priložnost tudi za Slovenijo, saj moldavski trg, čeprav le štiri milijonski, zaradi hitrega razvoja ponuja številne priložnosti za ekonomsko in drugo sodelovanje," je še dejala Tanja Fajon.