Po pritožbi predstavnikov Jehovovih prič je včeraj, 17. julija, pritožbeni senat ruskega vrhovnega sodišča odločal in razsodil proti Jehovovim pričam, s tem pa podprl odločitev sodišča, s katero je sedaj ukinjeno Upravno središče Jehovovih prič, prepovedana dejavnost skoraj 400 lokalnih verskih skupnosti in bo zaplenjeno vse njihovo premoženje. 

Evropski poslanci so seznanjeni z dejanji ruskih oblasti proti Jehovovim pričam, ki jih razumejo in obravnavajo kot hudo kršitev človekovih pravic. V zvezi s tem je že junija ena od političnih skupin za obravnavo na julijskem plenarnem zasedanju predlagala nujno resolucijo, ki pa še ni dobila zadostne podpore, in sicer zato, ker je bilo v zadnjem letu in pol v zvezi z dogajanji v Rusiji obravnavanih že skoraj 10 resolucij, kar je svojevrsten indikator stanja demokracije v tej državi.

Če v primeru Jehovovih prič ruska skrajno neprimerna stališča in ukrepi, ki kršijo človekove pravice, s strani ruske vlade ne bodo spremenjeni oziroma ukinjeni, je poslanka Tanja Fajon v svoji politični skupini Socialistov in demokratov že napovedala ponovno zahtevo za obravnavo nujne resolucije ali druge alternativne aktivnosti na septembrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu.
Neodobravanje dejanj ruskih oblasti so poslanci že izrazili tudi visoki predstavnici Federici Mogherini.

Razvoj dogodkov bomo vsekakor aktivno spremljali. Upamo, da bo mednarodna skupnost uspešna in da bo v Rusiji čim prej zagotovljena verska svoboda kot ena od človekovih pravic, ki jih zagotavljajo tako ustava Ruske federacije kot mednarodni standardi s področja človeških pravic in seveda mednarodne obveznosti Rusije.