Odbor EP za zunanjo politiko je danes z veliko večino 60 glasov za in le 2 proti potrdil resolucijo češkega poslanca Liborja Roučka o napredku Hrvaške na poti v EU. To je zadnja resolucija Evropskega parlamenta pred vstopom Hrvaške v EU čez dobre 4 mesece.

Evropska poslanka Tanja Fajon je ob robu glasovanja izrazila pričakovanje, da bosta Slovenija in Hrvaška pravočasno našli rešitev glede Ljubljanske banke in da bo lahko slovenski parlament ratificiral pristopno pogodbo.

''Zaskrbljena sem le nad politično situacijo v Ljubljani, ko je predsednik vlade Janez Janša minuli teden iz pogajanj nepričakovano umaknil zunanjega ministra Karla Erjavca, kjub temu da je kazalo, da sta s hrvaško kolegico Pusićevo zelo blizu rešitvi. Močno pa si želim in izjemnega pomena bi bilo, da bi srečanje predsednikov vlad 10. marca prineslo dokončno rešitev vprašanja LB." 

Fajonova, ki je k poročilu strankarskega kolega Roučka vložila nekaj predlogov sprememb, je pozvala predvsem, da naj Hrvaška še naprej dobro sodeluje s sosednjimi državami in prispeva k stabilnosti regije, je pa tudi edina opozorila, da vprašanje LB ni dvostransko, temveč nasledstveno vprašanje.

''Gre za vprašanje sukcesije in Hrvaška se je z mednarodnim dogovorom zavezala, da države, ki so nastale na ruševinah nekdanje Jugoslavije, ta vprašanja rešujejo preko banke v Baslu. To je obveza iz 4. poglavja pristopnih pogajanj o svobodnem gibanju kapitala. Zato je razumljivo, da od naših sosedov pričakujemo, da bodo spoštovali svoje mednarodne obveznosti," je dejala Fajonova.

Po današnjem glasovanju v zunanjepolitičnem odboru EP bodo poslanci o poročilu glasovali na aprilskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu. A še pomembnejši preskus čaka Hrvaško čez nekaj tednov. Marca bo Evropska komisija objavila še zadnje poročilo o napredku Hrvaške, in jasno bo, ali je naši sosedi uspelo izpolniti še preostalih nekaj zahtev, ki so bile izpostavljene v oktobrskem poročilu.