Nenavadno je, da se ta ista ELS skupina, ki je pred meseci, ko na vidiku še ni bilo predčasnih volitev, zahtevala čim hitrejšo razsodbo, nad časovnico spet pritožuje.

ELS vsekakor ni dejavnik, ki bi mogel ali smel sodišču diktirati termine. Janez Janša je bil pravnomočno obsojen, obsodilo ga je sodišče Republike Slovenije. Slovenija je pravna država, je članica EU in sojenj ne prepušča ulici in interesom političnih skupin. Ali ga bo sodišče na ponovnem sojenju oprostilo ali ne in kdaj bo to storilo, bo izključno odločitev sodišča, in ne ljudi na ulicah ali političnih skupin.

Ali se je sodba in Janšev odhod v zapor zgodil pred, med ali po volitvah, je dejansko nepomembno. Takojšnje prestajanje kazni pa je osebna odločitev Janeza Janše, ki sodišča ni zaprosil za odložitev ali alternativno prestajanje kazni. Zakaj, ve sam.

Žal mi je, ko kot državljanka in političarka opazujem, kako zelo je javnost podvržena manipulacijam in kako malo treznega razmisleka premoremo.

Čas bi že bil, da uravnotežimo čustva in nehamo verjeti, da smo v »šankarskih« razpravah pametnejši in sposobnejši od sodnikov, odvetnikov, ostalih pravnikov in strokovnjakov in da imamo kakršno koli pravico soliti jim pamet v primeru Janeza Janše. Vsi ti ljudje se namreč ne ukvarjajo le s tem, temveč tudi s številnimi ostalimi primeri vseh mogočih kaznivih dejanj in sumov zanje, o katerih ne vemo nič, nas ne zanimajo in tudi sodb o njih ne izrekamo. Zato malikovanje Janeza Janše, ki smo mu priča, ni le staromodno in na trenutke groteskno, temveč za državo tudi izjemno škodljivo. Škodljivi so tudi »nasveti« Evropske ljudske stranke slovenskim sodiščem, poleg tega ELS s tem najverjetneje tudi izrablja določen del svojega članstva; težko je namreč verjeti, da se vsi ELS poslanci strinjajo z vmešavanjem v pravosodje držav članic na podlagi nekih enostranskih informacij.

Temeljno vprašanje, o katerem bi javnost in vsak posameznik v Sloveniji v zvezi s primerom Janez Janša v tem trenutku v resnici moral razmišljati, je, ali je prav, da pravnomočno obsojena oseba kandidira za javno politično vodilno funkcijo. Ali je to etično ali ne in zakaj. To je osnovno izhodišče za številna druga vprašanja, odgovori nanje pa zgovorno pričajo o stanju slovenske morale in duha. In medtem ko mi razmišljamo, naj pravniki in sodišča samostojno opravljajo svoje delo.