Kajti, čeprav je izziv skupen, so pristopi držav v boju z virusom še vedno različni, zato je poslanka k pogovoru povabila Martina Schulza, nekdanjega predsednika EP in poslanca SPD v Nemčiji, Christel Schaldemose, dansko poslanko v EP, in Branda Benifeia, italijanskega poslanca EP, ki so predstavili nekaj ukrepov in dogajanje v svojih državah.

Kot kaže, je bil italijanski primer pravega požara okužb in kaosa ter predvsem kolapsa v zdravstvu dober, četudi žalosten primer, zaradi katerega so države, med njimi Danska, ukrepale hitro in učinkovito.

»Zelo zgodaj smo prepovedali druženje in določili dovolj učinkovite ukrepe, tako da se sedaj življenje počasi normalizira, odpirajo se šole. Varčevanje in rezi niso pravi odgovor na krizo,« je dejala Schaldemose in tako pritrdila Benifeiu, ki je povedal, da v Italiji pričakujejo 9-odstotni padec BDP.

»Evropska gospodarstva so povezana in solidarnost ne pomeni le pomoči ljudem, temveč tudi podjetjem, gospodarstvu. Zato pričakujem boljšo usklajenost Evrope, ne italijansko ne skupno gospodarstvo ne sme zastati. V Italiji je stanje trenutno obvladljivo, bojim pa se, da bo po koncu krize nastopila velika poglobitev razlik med socialnimi sloji,« je poudaril italijanski poslanec.

Martin Schulz je podrl idejo o evropskem solidarnostnem investicijskem projektu, s katerim bi pomagali najbolj  prizadetim. »Potrebujemo nov Marshallov plan. Sprejeti moramo, da bo prišlo do povečanja zadolževanja, zato bo verjetno treba omiliti proračunske kriterije. In čeprav je Nemčija eno največjih evropskih gospodarstev, smo odvisni od skupnega trga. V našem interesu je, da vse članice EU okrevajo čim prej,« je pojasnil nemški socialist.

Na vprašanje TaSogovorniki so se strinjali, da se je vrh EU ob pandemiji odzival sorazmerno slabo, predvsem jih je presenetila neodzivnost v primeru kršenja vladavine prava in človekovih pravic, denimo v primeru Madžarske. Evropski parlament bo ob tem v prihodnje nedvomno odigral svojo vlogo, sicer se lahko kaj hitro zgodi, da bo prevladala konservativna agenda, ki bo na stranski tir med drugim postavila ženske in njihovo vlogo.