Spoštovani, bralke in bralci, 

moj prvi mandat se izteka, saj so pred vrati nove volitve. V petih letih sem veliko naredila. In se veliko naučila. Predvsem pa sem se prepričala, da lahko poslanci v Evropskem parlamentu veliko naredimo, četudi prihajamo iz majhne države in nas je malo. In še več bomo naredili, če bomo imeli pomoč vas, volivcev.

V domovini o svojem delu pogosto govorim.

Ah, evropske institucij so daleč in nanje nimamo vpliva – mi pripovedujejo ljudje. Potem jih vprašam, ali so svoje kritike in pobude, morda tudi pohvale, že kdaj zaupali komurkoli drugemu razen sosedu ob kavi. Nismo, povedo. Ne vemo, kako.    

Poti za to je seveda veliko. Na voljo so vam osebni elektronski predali poslancev, spletne strani, družbeni mediji. Pa interesna združenja, nevladne in politične organizacije.

In seveda – volitve. 

Vsaka od teh poti sicer zahteva neko stopnjo angažiranosti. Še nikoli v zgodovini namreč ni bilo negodovanje iz kavča tisto, kar je prineslo spremembe.

Pri tem ne smemo pozabiti, da tudi volilna pravica ni bila vedno samoumevna. Treba si jo je bilo izboriti in za mnoge v svetu je še vedno privilegij, za mnoge še vedno le želja.

Udejanjanje volilne pravice, torej udeležba na volitvah, je na poti v izboljšanje prihodnosti gotovo pravi začetek. Od vas terja razmislek o življenjskih nazorih in vrednotah, ki jih želite zase, za okolico, za potomce.  

Želite živeti v Evropi, kjer bodo ukrepe oblikovali populistični voditelji, ki bodo pritrjevali všečnim, vendar neuresničljivim načrtom, in vas na koncu pustili na cedilu? Ali želite realne, premišljene politike s ciljem? Pogrešate ljudi z moralnim kapitalom? Potem ne volite tistih, ki jih že leta obremenjujejo sumi korupcije. Si želite Evropsko unijo s socialnimi pravicami in dostojanstvom za vse ali skupnost, kjer bodo prevladovali izključno zasebni interesi in dobiček? Želite ljudi, ki vas bodo strašili s sovražnim govorom? Ta je namreč v času krize na pohodu. Ali pa bi raje živeli v sožitju s sosedi, ki so morda drugačne barve, vere ali spolne usmerjenosti, a so  - enako kot vi – razmišljujoči ljudje?

Želim si, da bi 25. maja odšli na volišča in izrazili svoj izbor.

Ni res, da smo vsi politiki enaki, da smo vsi pokvarjeni. In verjamem, da ljudje to znajo prepoznati.

Odločitev je resnično vaša. In če ne boste odločali sami, bodo namesto vas odločili drugi. Tega pa nočete, kajne? 

 

Video posnetek si lahko ogledate tukaj