Voditeljica SD je pogovor označila za prijeten in konstruktiven. 

"Izmenjala sva si informacije in mnenja o položaju in perspektivi svojih strank in politični situaciji v državah, potem pa razpravljala o aktualnih izzivih, za začetek o posledicah epidemije covid, ki je močno načela tudi nemško sicer trdno gospodarstvo. Strinjala sva, da sta za blažitev negativnih učinkov epidemije ključni evropska finančna pomoč in solidarnost," je povedala poslanka. 

Z Borjansom sta govorila o pomoči nemški avtomobilski industriji. "Zaradi namere, da bo država financirala vlaganja v proizvodnjo električnih avtomobilov, se je v Nemčiji vnela huda debata in veliko kritik, saj se avtomoto industrija, ki je zelo močen gospodarski sektor, a je po tradiciji usmerjena v proizvodnjo konvencionalnih vozil, boji za izgube delovni mest, kar moramo preprečiti," je povedal vodja SPD, Tanja Fajon pa je dodala, da je Slovenija precej odvisna od nemške avtomobilske industrije. 

Sogovornika sta se strinjala, da Evropa potrebuje krepitev javne infrastrukture, javnega sektorja, tudi zdravstva. Borjans je povedal, da je nemško gospodarstvo dovolj močno za vlaganja, da pa morajo države članice, ne glede na svoj ekonomski položaj, sodelovati, sicer Nemčija ne bo vzdržala pritiska. "Zoperstaviti se moramo tistim, ki menijo, da lahko države svoja gospodarstva ozdravijo same!" je bil odločen Borjans, ki je nedavno vsem šefom SD v t. i. skeptičnih državah v pismu  zapisal, kako zelo pomembna sta solidarnost in solidarno financiranje v času korona krize. 

V tej luči je Tanja Fajon omenila nujnost odpiranja notranjih meja v schengenskem območju, saj zapiranje meja dnevno ustvarja veliko gospodarsko, pa tudi moralno škodo.

"Ob tem sem kolegu izrazila stališče, da je nujno tudi ukrepanje zoper EU države, ki kršijo temeljne evropske vrednote in šibijo demokracijo. Žal sem morala omeniti tudi skrb vzbujajoča ravnanja slovenske vlade, ki s približevanjem Madžarski našo državo odmika od jedrne Evrope," je povedala Fajon. 

Voditelja sta se dogovorila za tesno sodelovanje. Nova priložnost bo že jutri, ko bo potekal virtualni vrh voditeljev PES, pred petkovim zasedanjem šefov vlad in držav.