Dragi državljanke in državljani, sem vaša evropska poslanka in kandidatka socialnih demokratov na volitvah v Evropski parlament.

Čeprav evropski poslanci večino časa delamo v Bruslju, se v času, ki ga preživim doma, trudim za čim bolj neposredne stike z državljani. Slovenija je v Evropski uniji že 10 let, a iz pogovorov z volivci vedno znova razberem, da ne vedo, kakšna je vloga evropskih institucij, kakšen je proces odločanja in kakšne so naloge Evropskega parlamenta.
In to kljub temu da poslanci sprejemamo odločitve, ki se tičejo vseh nas in še kako vplivajo na naš vsakdanjik.

Se ne strinjate? Naj vam jih nekaj naštejem.

Predvsem prebivalci postojnskega območja vsak dan vidite in čutite posledice strahovitega žledoloma. V Evropskem parlamentu smo oblikovali jasna, preprosta pravila, zaradi katerih bo Slovenija lahko hitreje prejela evropsko pomoč iz solidarnostnega sklada.

Poenostavili smo tudi dodeljevanje finančnih pomoči za kmete, ki so namenjene razvoju podeželja in seveda proizvodnji hrane.
In ker smo pri hrani - se spomnite, kako je bila ta še pred desetletjem označena? Evropski poslanci smo trdno na strani potrošnikov, ki imajo pravico vedeti, od kod prihajajo izdelki in kaj vsebujejo. Zato smo spet izboljšali pravila za označevanje živil, še posebej, če ta vsebujejo gensko spremenjene organizme.

Kljub silovitemu pritisku lobistov nam je uspelo prenoviti tobačno zakonodajo. Prepovedali smo prodajo tankih cigaret in tobaka z okusom, zdravstvena opozorila na škatlicah bodo še večja. Kadilci morda niste navdušeni, a število pristašev tobaka moramo zmanjšati, predvsem med mladimi.

Mladi v tem trenutku zelo potrebujejo delovna mesta. Socialni demokrati smo oblikovali shemo jamstva za mlade, ki je bila sprejeta v vsej Evropi. Države bodo pripravile programe, s katerimi bo mladim v štirih mesecih po koncu izobraževanja omogočena zaposlitev, pripravništvo ali nadaljnje izobraževanje. Za to bo v naslednjih sedmih letih na voljo 8 milijard evrov.

Kaj pa mlade mamice in porodniški dopust? Evropski poslanci smo staršem izborili, da imajo vsaj 4 mesece plačanega porodniškega dopusta, s čimer skušamo zmanjšati velike razlike med državami članicami.

Za konec pa še mobilna telefonija: čez slabi dve leti se nam obeta ukinitev stroškov gostovanja v tujini, kar pomeni precej nižjo ceno telefonskih klicev, če boste na počitnicah v državah EU.

Dragi državljanke in državljani, verjamem, da ste te dosežke prepoznali kot koristne vam, nam in naši državi. In verjamem, da sedaj razumete, da to niso dosežki »nekega Bruslja«. Kajti Bruselj - to smo tudi mi!

Za ogled video posnetka pritisnite tukaj.