"Poročilo o demokraciji na delovnem mestu, ki ga je pripravila  naša nemška poslanka, je izjemno pomembno za zaščito delavcev in delovnih mest, predvsem pa za krepitev sodelovanja delavcev po vsej Evropski uniji. Postavlja nov okvir za obveščanje zaposlenih, posvetovanje in njihovo zastopanje na ravni upravnih odborov. Epidemija je pokazala, da so za preprečevanje brezposelnosti nujni tudi inovativni ukrepi.

Kako?

Zaposlenim moramo zagotoviti prostor za mizo, za katero se sprejemajo odločitve;

Ustvariti moramo pogoje, da bo do leta 2030 vsaj 80 % podjetij vključenih v sporazume o trajnostnem upravljanju podjetij;

Predstavnikom delavcev moramo zagotoviti dostop do pravočasnega obveščanja in posvetovanja, zlasti med procesi prestrukturiranja.

V stranki SD gremo v razmišljanju še korak dlje. Naklonjeni smo predlogu uveljavitve delavskega solastništva, zadružništva. Pogovarjamo se o ideji delavskega odkupa obratov ali podjetij, ki so pred zaprtjem. Zlasti mladim pa želimo odpreti pot v digitalno zadružništvo.

Verjamem, da je razmišljanje v tej smeri prava pot in da bi to slovenskemu gospodarstvu koristilo. V državi imamo delujoč Inštitut za ekonomsko demokracijo, ki že ponuja rešitve, na drugi strani pa zainteresirano skupnost in domače pionirje svetovnega slovesa.

Prav zato me veseli, da s tem poročilom v EP počasi, a vztrajno odpiramo pot za več demokracije na delovnem mestu.”

 

Posnetek poslankine izjave si lahko ogledate tukaj.