Spoštovani plenum.

Glede rezultatov decembrskega vrha imam mešane občutke. Konkretne odločitve v zvezi z Brexitom, oblikovanjem Pesca, rusko agresijo toplo pozdravljam.

A na drugi strani obžalujem odsotnost vizije voditeljev do aktualnih izzivov – migracij. V sklepih ni bilo besede o azilni in migracijski politiki. Vi, Predsednik Sveta Tusk ste govorili o vzpostavitvi sklada za Afriko. Predsednik Juncker v tej razpravi prav tako. Solidarnost in odgovornost vseh držav sta ključna. A te ni, ljudje ne vidijo napredka. Na vas, v vladah je odgovornost za ambiciozno reformo migracijske politike do poletja letos. In tu bomo v Evropskem parlamentu vztrajali! Kot pri ohranitvi Schengena, ki počasi razpada pred našimi očmi. Predlog Evropske komisije o prenovi Schengna, ki ga imamo na mizi, skuša dobesedno legalizirati trenutno obstoječo nezakonito prakso posameznih držav, ki že več kot dve leti izvajajo notranje nadzore na mejah. Namesto da bi Komisija začela postopke zaradi kršitve EU prava.

Kolegi, dokler bomo o vladavini prava, spoštovanju EU vrednot, solidarnosti le govorili, obenem pa dovolili, da te sami kršimo, nam žal ljudje ne bodo verjeli. In boli me, da se nam to vse bolj dogaja. Zato iskreno želim, da letos prepričamo Evropejce, da delamo za njih in da je povezava naš skupen projekt, ki nas združuje in krepi tam, kjer imamo skupne izzive.

Photo credit: @EEAS