Resolucija je nastala na pobudo evropske poslanke Tanje Fajon (S&D/SD), ki se je s tem odzvala na številne pozive mirovnega aktivista Toma Križnarja mednarodni skupnosti, naj prepreči genocid, ustavi bombardiranja in omogoči dostavo človekoljubne pomoči prizadetemu prebivalstvu, posebej Nubam.

"Dogajanje, kateremu smo priča v Južnem Sudanu, je zastrašujoče, nasilje se stopnjuje, pred očmi se nam odvija humanitarna katastrofa. Nasilje, ki je izbruhnilo sredi decembra, je dobilo razsežnosti državljanske vojne. Po podatkih Združenih Narodov je umrlo že skoraj 10.000 ljudi, več 100.000 civilistov je moralo zapustiti svoje domove, vse več beguncev pa zatočišča išče zunaj države," je ob robu sprejetja resolucije dejala njena soavtorica Tanja Fajon.

"V zatočišča beguncev Združenih narodov se zateka vse več ljudi, tem pa kronično primanjkuje osnovnih živil ter nujnih zdravil. Zaradi onesnaženja in pomanjkanja čiste vode, ljudem grozi nevarnost izbruha nalezljivih bolezni.

Ne smemo dopustiti, da se zgodovina ponovi. Predstavnica vodje evropske zunanje službe nam je včeraj v pogovoru zagotovila, da EU dela, kar je v njeni moči in obljublja finančno pomoč. A to ni dovolj. Potem ko je že kazalo, da bi lahko strani včeraj sklenile premirje, so popoldne te informacije vnovič zanikali.

Tomo Križnar nas v pismih iz nubskega gorovja obupano poziva, naj mednarodna skupnost nemudoma zagotovi "no-fly zone", da se ubijanje ustavi. Dostava pomoči in hrane je zaradi razširjenega konflikta povsem zastala. Nemudoma je potrebno humanitarnim organizacijam omogočiti koridor za dostavo pomoči, hrane in osnovnih življenjskih potrebščin. Letala zaradi konflikta ne morejo pristati na terenu, zato bi morala mednarodna skupnost razmisliti o pošiljkah iz zraka (air-drops), v kolikor je to prenevarno pa razmisliti o uporabi dronov za ta namen. Upam, da se bo mednarodna skupnost predramila in da bodo zunanji ministri EU v ponedeljek na zasedanju v Bruslju na podlagi naše resolucije odločno ukrepali", je še dejala poslanka Tanja Fajon.