Črnogorski politiki so potrdili zavezanost nadaljnjemu evropskemu povezovanju in dokazali, da je mogoče tudi čustvene razprave zaključiti z dogovori. Država je dosegla dober napredek v izpolnjevanju prednostnih nalog za odobritev prošnje za članstvo v EU, zato lahko po mnenju evropskih poslancev pričakuje, da bo EU na decembrskem vrhu s Črno goro odprla pogajanja za članstvo.

"Črna gora je naredila več, kot smo od nje letos pričakovali, zato prihodnji teden upamo na dobro in pozitivno poročilo Evropske komisije. To potrjuje tudi odločitev evropskega komisarja za širitev Štefana Füle-ja, ki bo spodbudne novice v Podgorici predstavil kar sam. Zahodni Balkan rabi zgodbe o uspehu", je v razpravi dejala evropska poslanka Tanja Fajon.

Fajonova se je osredotočila na zaščito temeljnih pravic in pri tem posebej opozorila, da "ima Črna gora še vedno resen problem s svobodo medijev. Priča smo političnim pritiskom na novinarje, dolgim kazenskim postopkom z visokimi denarnimi kaznimi, zastraševanju in nedokončanim preiskavam napadov na novinarje, posebej časnika Vjesti. Svoboda medijev je pogoj za demokratični razvoj države in črnogorske oblasti doslej niso storile dovolj," je opozorila poslanka.

V izjavi, ki so jo poslanci sprejeli ob koncu zasedanja, so tako zapisali, da morajo črnogorske oblasti nemudoma izboljšati in omogočiti visoke profesionalne standarde novinarjem. Oblasti še vedno premalo storijo za preprečevanje napadov na novinarje in morajo zato izboljšati zakonodajo. Črnogorske oblasti so med drugim pozvali, naj povečajo dostopnost do informacij in transparentnost ter hkrati omogočijo učinkovit pregon korupcije.