"Nujna sta močno nacionalno soglasje in politični pogum za izvajanje evropskih reform, da bo država uspela. V procesu približevanja EU morajo sodelovati vsi - vlada, parlament, civilna družba, mediji. Črna gora mora okrepiti boj proti korupciji in organiziranemu kriminala, posebej v visokih krogih, zagotoviti mora vladavino prava, neodvisnost sodnikov in tožilcev, svobodo medijev. Pot bo dolga in naporna," je dejala poslanka, članica omenjenega odbora.

Parlamentarci obeh strani so na zasedanju pregledali napredek, ki ga je Črna gora dosegla na poti v EU. Poudarili so pomen nadaljevanja prizadevanj v izvajanju reform s posebnim poudarkom na področju vladavine prava in temeljnih pravic. Vlade EU so pozvali, naj brez razlogov ne preložijo za junij predvidenega začetka pogajanj s Črno goro.
"Odprtje poglavij 23 in 24 bo pomagalo Črni gori pri izvajaju nadaljnjih reform. Pozdravili smo delo varuha človekovih pravic, vendar opozorili na zaskrbljujočo diskriminacijo manjšin, posebej Romov, Aškalijev in Egipčanov ter predstavnikov istospolnih skupnosti. Večjo zaščito rabijo tudi ženske, ki so pogosto żrtve nasilja v družine in trgovine z ljudmi. Oblasti smo pozvali k večjemu zagotavljanju svobode medijev, ustrezni preiskavi nedavnega napada na novinarko Olivero Lakić in odkritju odgovornega za uboj urednika in novinarja Dušana Jovanovića pred sedmimi leti. Medije pa smo opozorili, naj verodostojno in profesionalno opravljajo svojo vlogo," je še dejala evropska poslanka.

Delegacija Evropskega parlamenta se je včeraj in danes med drugim sešla s premierom in predsednikom države Igorjem Lukšićem in Filipom Vujanovićem, zunanjim in pravosodnim ministrom Milanom Ročenom in Duškom Markovićem. Obiskala bo tudi kamp Konik za notranje razseljene osebe, policijsko akademijo, regionalno šolo za javno administracijo in zasedanje končala z razpravo s študenti na Fakulteti za politične študije.