Poslanke in poslanci so v končnem poročilu na seznam prednostnih ukrepov med drugim uvrstili odpravo bančne tajnosti in davčnih oaz, krepitev pravosodnega in policijskega sodelovanja med članicami EU in s tretjimi državami, boj proti ekološkemu kriminalu, trgovini z ljudmi in drogami, uporabo zaseženega "opranega" denarja v družbene namene, izključitev ekonomskih subjektov, obsojenih korupcijskih dejanj, iz postopkov pridobivanja evropskih sredstev po vsej EU, uvedbo standardnih vseevropskih pravil za zaščito prič in žvižgačev, poudarili pa so tudi vlogo raziskovalnega novinarstva v odkrivanju velikih kriminalnih zgodb.

"Samo korupcija v Evropski uniji letno povzroči 120-milijardno luknjo. Ta v času finančne in ekonomske krize vse bolj očitno najeda imunski sistem naših demokracij. Ukrepi, tudi v Sloveniji,  niso dovolj strogi, da bi na kratki rok preprečevali korupcijska dejanja nosilcev političnih odločitev. Evropsko komisijo sem danes vnovič pozvala, naj končno objavi protikorupcijska poročila. To naj bi Komisija skupaj s priporočili za ukrepanje za vsako članico EU posebej storila že pred poletjem. Zaradi odlašanja pa je že mogoče slišati govorice, da nekatere evropske vlade skušajo prikrojiti slabe rezultate," je dejala koordinatorka za Socialiste in demokrate v odboru CRIM Tanja Fajon (S&D/SD).

"V našem mandatu smo dosegli tudi pomemben preboj. Evropska komisija je pod pritiski vendarle podala predlog za vzpostavitev Urada evropskega javnega tožilstva. Pričakujem, da bo Urad čim prej dobil zeleno luč za svoje delovanje tudi v evropskih vladah, saj bo njegova vloga posebej pomembna za čezmejni pregon dejanj, povezanih z nezakonito porabo sredstev iz EU proračuna. Evropski davkoplačevalci namreč vsako leto zaradi goljufij izgubimo okoli 500 milijonov evrov javnega denarja," je opozorila poslanka Fajonova.

"S konkretnimi predlogi ukrepov smo se zavzeli tudi za verodostojnejšo politiko. Politične stranke smo pozvali k odgovornosti pri imenovanju kandidatov na volilne sezname, k večji transparentnosti njihovih proračunov, h kaznovanju kupovanja glasov in prepovedi kandidiranja na volitvah za posameznike, obsojene korupcije," je povedala.

Odbor CRIM je Evropski parlament pozval, naj delo nadaljuje tudi v prihodnji sestavi, od odbora LIBE pa pričakuje, da bo vzpostavil delovne skupine in sprejeta priporočila izvajal na politični in institucionalni ravni.

"Pričakujem, da bodo evropske vlade in Evropska komisija storile vse, da tovrstne ukrepe najhitreje uveljavimo v praksi. Vsak evro šteje, v današnji krizi še zlasti," je še dejala evropska poslanka Tanja Fajon.