»Moja odločitev je nastala po zelo dolgem in tehtnem premisleku na podlagi argumentov tako zagovornikov kot nasprotnikov CETE. 

Ne nasprotujem prostotrgovinskim sporazumom in prosti trgovini. Menim pa, da potrebujejo reformo. Tudi v Evropskem parlamentu smo k tej reformi že večkrat pozvali.

Če želimo - in jaz to želim - da se prosta trgovina dejansko reformira tako, da bo pomenila večjo blaginjo za državljane, to pomeni, da moramo začeti pri temeljih, torej pri transparentnosti postopkov v nastajanju sporazumov in pri sodelovanju s civilno družbo.
Prepričana sem, da imajo naši volivci dovolj besed in zahtevajo načelnost v dejanjih. Zato nočem govoriti o reformi, obenem pa podpirati sporazum, ki je nastajal tajno, na nejasnem temelju. 

V EP sem, da zastopam interese državljanov. Zato ne morem in ne smem spregledati poziva in argumentov tako zelo velikega števila Evropejcev, sindikatov, številnih uglednih pravnikov, nevladnih organizacij in drugih, k zavrnitvi sporazuma CETA.

Tveganja, ko govorimo o pravični globalizaciji in delavskih pravicah, javnih storitvah, kmetijstvu ter zaščiti okolja, ostajajo. To priznavajo tudi tisti, ki sporazum podpirajo. Dosegli smo sicer napredek in določena jamstva, a me ta niso prepričala, da bo sporazum deloval v večjo korist večine in ne korporacij. CETE ne podpiram tudi zaradi sistema mednarodnih sodišč ICS, ki je še vedno predmet obravnave sodišča.

Ko gre za mednarodno trgovino,  potrebujemo novo, progresivno agendo. Zavrnitev CETE ne pomeni, da dogovori s Kanado niso več možni. A prizadevati si moramo za vzpostavitev pravičnejšega mednarodnega trgovinskega sistema, ki bo v ospredje postavljal človekove in socialne pravice in ohranjal standarde EU, ter za transparentne sporazume, ki ne bodo vzbujali dvomov o svojih namenih.«

Poslanka Tanja Fajon je sicer podprla Dogovor o strateškem partnerstvu med EU in Kanado, o katerem so še glasovali poslanci Evropskega parlamenta, in je pomemben za tesnejše politično sodelovanje med partnericama, ki delita enaka stališča glede človekovih pravic in imata enake temeljne vrednote.

 

Vir fotografije: europarl.europa.eu