»Poročila o napredku šestih držav Zahodnega Balkana in Turčije, t.i. širitveni sveženj, ki smo jih pričakovali z velikim zanimanjem, so končno na mizi. Prinašajo dobre novice: Evropska komisija namreč tako za Albanijo kot tudi za Makedonijo predlaga začetek pristopnih pogajanj. Albaniji in Makedoniji čestitam in močno upam, da bodo države članice že v začetku poletja to podprle in da bosta obe državi čim prej tudi uradno odprli pogajanja z Unijo. Za Srbijo in Črno goro, ki sta najdlje v pogajanjih, izkoreninjenje korupcije in organiziranega kriminala, utrditev vladavine prava in svobode izražanja ostajajo področja, kjer je napredek nujno potreben. Za Srbijo je normalizacija odnosov s Kosovom in ureditev kosovskega vprašanja najtrši oreh. V BiH in na Kosovu žal ni videti zadostnega napredka, in izboljšanje gospodarsko-socialne slike, kot tudi okrepitev pravne države bosta še naprej ključni za hitrejše napredovanje na EU poti,« je ob predstavitvi širitvenega svežnja povedala evropska poslanka Tanja Fajon.

»Širitvi naklonjeno ozračje, ki trenutno vlada v EU, je treba čim bolje izkoristiti, zato vse zahodnobalkanske države pozivam, da naredijo svoj maksimum pri izpolnjevanju kriterijev in uporabi 'širitvenega kapitala'. Spomnila bom, da večina držav, ki bodo predsedovale Svetu EU v naslednjih letih - trenutno Bolgarija, nato Avstrija, Romunija, Hrvaška, Nemčija in Slovenija - aktivno podpira širitev in se zavzema za prihodnost Zahodnega Balkana znotraj evropske družine. Boljša komunikacija med Brusljem in zahodnobalkanskimi prestolnicami, kot tudi med Brusljem in državljani EU, ki odločajo o prihodnosti svoje Unije, je za uspeh širitve ključnega pomena.

Resnično upam, da bo prihajajoči Vrh med državami Zahodnega Balkana in EU v Sofiji še enkrat pokazal, da se skupnimi izzivi lahko soočamo le kot evropska družina enakih vrednot, in tako utrdil pot naših sosed proti Uniji,« je dejala poslanka.