Samo eno državo imamo. Številni smo nezadovoljni z njeno trenutno oblastjo. Vlada je v kratkem času naredila vse preveč napak, predvsem pa si je tudi premier Janez Janša dovolil veliko preveč avtoritarne retorike in delitvenega duha. Odločitev, da ponovno izključi veterane, borce in praporščake z uradne proslave ob dnevu državnosti, torej ljudi, ki so še kako zaslužni, da danes svojo državo sploh imamo, je bila kaplja čez rob.

Ta poteza, ki sovpada s pojavom nerazumno grobe kampanje SDS na obcestnih plakatih, je ponovno tako močno razdelila naš narod, da povsem razumem željo, da se - prav po vzoru premierjevih izključujočih preteklih in sedanjih dejanj - nocoj uradni proslavi pridruži še ena, vzporedna, ki se je bodo udeležili številni zavedni Slovenci, tudi marsikatera socialdemokratka in socialdemokrat. Tudi jaz.

V teh dnevih dobivam številne pozive, naj se uradne proslave ob dnevu državnosti ne udeležim, naj jo bojkotira celotna stranka.

Vendar, dragi državljani, nočem in ne bom dovolila, da Socialnim demokratom, stranki, ki se kot edina v Slovenije državne proslave s ponosom na preteklost in v znak spoštovanja do naše Republike in vseh njenih prebivalcev, udeležuje že 30 let, politikantstvo ukrade pravico do praznovanja. To ni proslava Janeza Janše, to je proslava naše domovine.

Nocoj bomo socialni demokrati na proslavi s ponosom predstavljali tiste, ki so prepovedani, in tisto, za kar je bila v zgodovini naše domovine prelita kri in darovana življenja. Nocoj bomo socialni demokrati z udeležbo na državni proslavi predstavljali Slovenijo, kakršno si ljudje zaslužijo: svobodomiselno, solidarno, pravično, strpno, napredno in okoljsko zavedno.

Sedanja vlada ni vlada socialne demokracije, a država je od vseh. Zato državna proslava ne more biti proslava Janeza Janše, ampak obeležitev državnega praznika vseh Slovenk in Slovencev.

In zato socialni demokrati ne bomo nasedli novi provokaciji premierja, marveč mu s svojo prisotnostjo pokazali, da smo neuklonljivi, da delamo drugače in zmoremo bolje.

Praznujte ponosno, to je naša država, to je naš dan!

Tanja Fajon