“Pretresle so nas razmere v centru za registracijo in vračanje prišlekov Moria, t.i. hot spotu na otoku Lezbos. Med 2000 ljudmi so se razmere po sklenitvi sporazuma med EU Turčijo še poslabšale, 70 ljudi dneve preživlja v priporu, obdanem z žico. To je kruta realnost in sramota Evrope!
Razmere na grških otokih niso grški problem. Zanje je odgovorna celotna evropska skupnost, saj EU vlade prepočasi ali sploh ne uresničujejo obveznosti iz dogovora premeščanja prosilcev za azil, posebej otrok brez družin in ranljivih oseb. Veliko več naporov bo treba vložiti v zagotavljanje spoštovanja temeljnih pravic, medicinske in zdravstvene oskrbe, kot tudi za združevanje družin.
Nujno je, da države članice EU pokažejo večjo odgovornost. Razmere so dokaz nedelovanja Dublinskega sporazuma. Premeščanje zaostaja, preveč držav preprosto ne sodeluje,” je povedala poslanka.

Delegacija Evropskega parlamenta je obiskala sprejemni kamp Schisto v Atenah, kamp za vračanje in hotspot Pyli na otoku Kos, kamp Moria in namestitvene zmogljivosti za družine in otroke na otoku Lezbos. Med obiskom se je sešla tudi z grškim ministrom za migracijsko politiko Ioannisom Mouzalasom, z voditelji skupnosti migrantov in beguncev na otokih, predstavniki nevladnih organizacij in grškim varuhom za človekove pravice Andreasom Pottakisom.

Države članice so se zavezale, da bodo s koncem septembra iz Grčije in Italije premestile 160.000 iskalcev azila. Do danes jih je bilo premeščenih komaj 18.000 oziroma enajst odstotkov vseh. Po podatkih UNHCR v Grčiji čaka trenutno petdeset tisoč iskalcev azila, da bi jih premestili v države članice in tam dokončali njihove postopke za pridobitev azila.