»Evropska unija, in upam da še tudi Slovenija, temeljita na vladavini prava. Eno od načel pravne države (2. člen slovenske ustave) zahteva, da so predpisi jasni in določni, tako da je mogoče nedvoumno ugotoviti vsebino in namen norme. Odlok nesorazmerno posega v osnovno pravico do gibanja, grobo in nedovoljeno pa posega med drugim tudi v temeljno pravico EU do prostega pretoka delavcev, določeno v 45. členu pogodbe o delovanju EU. Vladni odlok se pravu in osnovnim pravnim načelom posmehuje, kar je nesprejemljivo,« dodaja Tanja Fajon.

rn

»Zaradi nevarnosti kršenja pravnega reda EU s strani Slovenije Evropsko komisijo sprašujem, ali je z omenjenim odlokom seznanjena ali ga nedvoumno razume? Prav tako pa tudi, ali namerava Komisija preučiti skladnost odloka s pravom EU in kako namerava v primeru kršitev ukrepati,« je še pojasnila Tanja Fajon.

rn

»Koliko pravo pomeni tej vladi, na žalost priča vse več pobud za oceno ustavnosti, pri čemer je neustavnost v več primerih odlokov pritrdilo tudi že Ustavno sodišče. Zato pozdravljam pobudo o ustavni oceni tudi zadnjega odloka, ki ga je že včeraj vložila civilna iniciativa Odprite nam meje, saj je to še edini način za zavarovanje ustavnega reda, ki ga ta vlada neprestano in vztrajno ruši,« je zaključila poslanka.