Vsi sodelujoči so si bili enotni v oceni, da bo za EU bolje, če državljani Velike Britanije na referendumu 23. junija podprejo obstanek svoje države v EU. Strinjali pa so se tudi z oceno, da ta referendum ne glede na izid pomeni prelomnico v delovanju EU. V vsakem primeru se bo Evropska unija morala učinkovito soočiti s svojimi problemi, saj na način, kot smo ga poznali do sedaj, v prihodnosti ne more več delovati.

Tanja Fajon je poudarila, da bi izstop po vseh ocenah slabo vplival na gospodarstvo in zaposlovanje Velike Britanije, da pa Slovenija zaradi tega ne bi bila neposredno prizadeta. Bi pa posledice vendarle občutili, in sicer preko povezav z Nemčijo, od katere je naša država gospodarsko odvisna. "Upam in verjamem, da bodo Britanci ostali z nami, saj je naša prihodnost v združevanju. Moramo pa se vprašati, kaj želi Slovenija in kaj na splošno želijo članice v prihodnosti, kakšna bo naša vloga v EU. V izolaciji, v katero se obračajo nekatere države, ne vidim alternative," je dejala poslanka.  

Okroglo mizo je organizirala Infromacijska pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani, povezoval jo je Boštjan Veselič. Posnetek oddaje bo na voljo na RTV Slovenija.