»A varnost je večplastna: varnost pred nezdravo hrano, varovanje zasebnosti, neodvisnost medijev, učinkovita vladavina prava ... Ne smemo pozabiti še na drugi vidik, in sicer na zaščito pred pretirano varnostjo, ki bi posegla v temeljne pravice in svoboščine posameznika in v demokracijo,» je poslanka opozorila komisarja Juliana Kinga.

Prav ogledalo demokracije v EU je pridržala komisarju Fransu Timmermansu: »Demokracija v EU šepa. Denimo, od držav pristopnic zahtevamo izpolnjevanje Kopenhagenskih kriterijev, ki jih članice ne izpolnjujejo. To je nedopustno. Zelo podpiram vzpostavitev mehanizma za demokracijo, h kateremu ste sami pozvali že pred nekaj leti, ki bo preprečil različne kršitve pogodb.«

Kar se tiče varnosti, je poslanka poudarila, da sicer poudarja sorazmerne, resnično potrebne in učinkovite ukrepe, a gredo številni ukrepi Komisije v smeri ogrožanja temeljnih pravic. Ocenila je, da je krhko razmerje med varnostnimi in ostalimi ukrepi v Uniji že porušeno.

»Spoštovani komisar King, ob najinem srečanju in na zaslišanju v odboru LIBE ste se zavzeli za temeljit pregled in oceno učinkovitosti vseh obstoječih ukrepov na področju varnosti. V Evropskem parlamentu vas bomo držali za besedo: ta pregled še vedno pričakujemo.
Dokler ne bo sodelovanja in povezanosti med varnostno obveščevalnimi službami in policijo, nam še tako dobri ukrepi ne bodo pomagali. Tudi drago vzpostavljanje baz za zbiranje osebnih podatkov je brez povezanosti nesmiselno,« je opozorila poslanka.

Komisarju za varnost je Tanja Fajon povedala še, da obžaluje, da bo Komisija danes sprejela pozitivno odločitev glede podaljšanja nadzora na notranjih mejah, ob tem ko sama priznava, da za to ne obstajajo utemeljeni razlogi. »Brezglavo hitenje in sprejemanje zakonodaje brez pravega učnika ne povečuje varnosti, pač pa zgolj občutek navidezne varnosti, ki ima lahko resne negativne posledice. Ne potrebujemo več ali manj varnosti. Potrebujemo pravo, sorazmerno in učinkovito varnost! Če nam pri tem spodleti, je vprašanje, kako dolgo še lahko ohranimo naš evropski projekt,« je še poudarila.

 

Vir fotografije: nakedsecurity.sophos.com